Portulakk er en ettårig urt i portulakk familien (Portulaca oleracea), og kan være en aktuell grønnsak for dyring i Norge. Den korte veksttiden gjør at det er mulig å få stor avling på mindre arealer og det er en grønnsak som har et bredt bruksområde.

Mette Goul Thomsen, NIBIO

Den har kjøttfulle, saftige, nedliggende stengler og blader og blomstrer med små gule blomster. Planten vil blomstre når fuktigheten er tilstrekkelig og blomstene åpner seg vanligvis bare på varme, solfylte dager. Blomstene er selvfertile, og produsere mange brune til svarte frø i en liten kapsel. Det finnes to former av portulakk, ugras- eller vill portulakk (Portulaca oleracea vs.oleracea) og hage portulakk (Portulaca oleracea vs sativa). Flere sorter av hage portulakk er avlet frem til å ha mer opprett vekst enn vill portulakk. Portulakk er en tørketålende plante og ved varme, tørre forhold bytter portulakk fra vanlig C3-fotosyntese til den mer effektive C4-fotosyntese som redusere vanntap fra planten i forhold til C3-fotosyntesen. C4-fotosyntese kjennes fra planter som er tilpasset tørke og matplanter som mais, sukkerrør og hirse høre til disse plantene.

Planten burde testes ytterligere både i dyrking, hos kokker og blant forbrukere for at se om dette kan slå an i norsk kjøkken. Videre kan bruk av portulakk bidra med vitaminer og andre stoffer av betydning for helse.

Les hele saken her.