Det norske folk ser frem til å kunne spise norske jordbær og det gjelder i alle aldersgrupper (1). Folk ser også frem til norske nypoteter og norske grønnsaker. Desto eldre aldersgruppe, jo mer ser en frem til det norske. 

Tekst og bilder: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Årets første nykål er å finne i butikken og vi kan glede oss over at sesongen varer til langt utover sommeren.  Det er stor forskjell på ung og gammel når det gjelder å spise og glede seg til nykål. De fleste unge er ikke like bevisste dette med sesong med norsk nykål.​
– Det er lite som slår dampet nykål med smør sier matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Nykålen får også en fantastisk god smak etter å ha blitt grillet. Pensle båtene med olje og grill i vei. Hva med å prøve noen utradisjonelle måter å bruke nykålen på? Om du ikke har smakt nykåldumplings vet du hva du skal lage i sommer. Friske nykålruller er ypperlig sommermat og smaker friskt og godt i sommervarmen.
Grønnsakenes konge, aspargesen, troner nå i butikkene. Sesongen er kort, så pass på å nyt asparges nå. Norske asparges er enten grønne eller hvite, og varierer litt på smak ved at de hvite er litt bitrere i smaken. Hva med asparges på grillen?

De norske tomatene er i butikk, og er av topp kvalitet.
– Vi elsker norske tomater. Nordmenns tomatforbruk har faktisk økt med 2 % hvert år de siste 10 årene, kan Gulbrandsen fortelle. – Tomater er en skikkelig allsidig råvare, og gjør seg like godt i sommersalater som på grillen. Skikkelig digg sommermat.
Norsk blomkål vil finnes i enkelte butikker fra uke 23. Vi vil også kunne begynne å se kinakål i butikkene om et par uker. Nypotetene er noe senere ute enn vanlig, mye på grunn av de kalde nettene våren har gitt oss. Men forhåpentligvis vil vi kunne nyte norske nypoteter i slutten av juni.

Hjertesalat til nye høyder

Å bruke isbergsalat som wraps smaker duperdigg. Perfekt strandmat i sommer.

– Sesongen for hjertesalat er i full gang, og er absolutt noe du bør forsøke på grillen i sommer. Vi spiser mye salat om sommeren, hele 8 av 10 har salat til grillmaten oftest eller hver gang de griller (2). Hjertesalat, som er en liten romanosalat er en av våre mest allsidige salater og kan serveres på mange måter, forteller Gulbrandsen. Er vi heldige kan vi nyte hjertesalat til langt utover høsten. Salat hører sommeren til og du kan nyte både isbergsalat og norsk ruccola i butikk nå. Norsk isbergsalat er å finne i butikkene fra uke 23.

Når kommer de norske jordbærene?
Det er få ting som kan måle seg med de søte norske jordbærene. 73 % av Norges befolkning mener det ikke blir noen sommer uten (2). Av det som blir kjøpt av jordbær gjennom et helt år er omtrent 80 % i butikk og 20 % som veisalg, gårdsutsalg etc.
– Vi venter alle spent på når de første norske jordbærene skal komme, sier Gulbrandsen.  Det er kommet noe i butikk lokalt i Rogaland, og også litt på Sørlandet og Vestfold. Dette er jordbær dyrket i tunneler. Vi forventer å se de norske frilands- jordbærene en gang mellom 20. -25. juni i de fleste butikker i Norge. Det er selve sommersignalet for mange og vi vet mange ser fram mot den tiden av sommeren.

Les mer om norske sesongvarer

1. Landsrepresentativ omnibusundersøkelse gjennomført av Norstat på bestilling fra Opplysningskontoret for frukt og grønt våren 2021. 
2. Landsrepresentativ omnibusundersøkelse gjennomført av Norstat på bestilling fra Opplysningskontoret for frukt og grønt våren 2022.