Etter en fantastisk frukthøst kan vi fortsatt nyte godt av norske epler. Ikke mindre enn ti tusen tonn har blitt høstet denne sesongen. Og fortsatt er det mye igjen som kan nytes utover vinteren ved hjelp av ny teknologi.

Opplysningskontoret for frukt og grønt

Norske epleprodusenter har funnet en smart måte å forlenge sesongen på. Tradisjonelt sett har norske epler vært tilgjengelige bare frem til november, men nå brukes ny teknologi for å endre dette.
Teknologien som heter ULO, som står for Ultra Low Oxygen. Den senker oksygennivået i lagringsrommene eplene ligger i fra 21% til 1% ved å erstatte luften med nitrogen. Dette gjør at eplene går inn i en slags «dvalemodus», der modningsprosessen bremses. Resultatet er at eplene forblir friske og sprø i mer enn et halvt år etter høstingen.
Det er 3 eplesorter som nå ligger i dvale på lageret og skal ut i butikken i julen og utover vinteren, og det er Aroma, Elstar og Rubinstep. Rubinstep har høyest volum – ifølge Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS). Totalt er det ca. 1.200 tonn igjen på lager.
– Dette er gode nyheter for deg som forbruker, fordi du nå kan nyte friske og sprø norske epler både til jul og utover vinteren. Bare se etter Nyt Norge-merket for å være sikker på at eplene er norske, oppfordrer Iselin Bogstrand Sagen som er ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Det perfekte mellommåltid: Mett på lite
–Spiser du mye epler kan epler regnes som en kilde til vitamin C i kostholdet ditt. Epler inneholder kostfiber som gir en god metthetsfølelse. Epler inneholder også lite kalorier sammenlignet med mange andre matvarer mange gjerne velger som mellommåltidsløsninger. Kombinasjonen av mye fiber, at det tar litt tid å spise og at det inneholder lite kalorier, gjør at vi kan si at et eple gjør deg mett på lite og er det perfekte mellommåltid, forteller ernæringsrådgiveren og forklarer at mye av de gode stoffene i eplet sitter rett under skallet.
–Så det aller beste er å spise eplet akkurat som det er, avslutter hun.

Funfacts om eple:
I Norge var det munkene som først startet med epledyrkingen.
Det finnes mange tusen forskjellige eplevarianter fremavlet i forskjellige produksjonsland, tilpasset de lokale dyrkingsforhold.
Eplet kommer faktisk fra rosefamilien. Slekten inneholder ca. 25 ulike arter og finnes i Europa, Asia og Amerika.
Eplet er en av Norges mest spiste frukter.
Eplet flyter fordi det har en lavere tetthet enn vann.