Eplet er vår viktigste norskproduserte frukt, og det har hatt sin egen dag i 30 år. Det var Opplysningskontoret for frukt og grønt som etablere Den norske epledagen i 1990. Dagen feires den siste tirsdag i september som i år faller på 29. september.

Gerd Byermoen, OFG

– Vi gleder oss alltid like mye til den norske eplesesongen. Men kanskje litt ekstra i år, i denne spesielle tiden vi er inne i. Aldri før har vi satt slik pris på våre norske produkter, sier Toril Gulbrandsen, matfaglig ansvarlig og kokk i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Eple troner naturlig nok øverst på listen over de norske fruktene. Saftige, sprø og med både syrlighet og sødme er eplet fantastisk fristende, og en av de fruktene vi spiser aller mest av.

Eple er den beste snacksen og det perfekte mellommåltidet
Frukten har et høyt innhold av kostfiber som gir god metthetsfølelse, og i tillegg passer det fint som et lite mellommåltid fordi det inneholder få kalorier, og er lett å spise på farten.
– Epler passer godt i matlagingen, sier Toril Gulbrandsen. Epler hører med i karriretter, og passer godt i en grønn salat. Eplet er også en selvfølge i fruktsalater. Eplemos er godt både på brødskiva og sammen med en god ost. Stekte eller bakte epler med nøtter og rosiner er en dessertfavoritt, for ikke å glemme eplepai, eplegrøt, eplemos og eplekake.
Ta vare på eplene nå i den beste sesongen og lag noe godt på Den norske epledagen.

Våre beste eplekaker:
https://www.frukt.no/oppskrifter/eplekake/
https://www.frukt.no/oppskrifter/fylt-eplekake/
https://www.frukt.no/oppskrifter/epleterte-med-vaniljekrem/

Epler i salater:
https://www.frukt.no/oppskrifter/salat-med-epler-og-valnotter/
https://www.frukt.no/oppskrifter/gronnkalsalat-med-eple/
https://www.frukt.no/oppskrifter/eple–mango–og-blaostsalat/

Bildetekst:
Fra venstre: Toril Gulbrandsen, Jenny Esbjug, Kari Jørgensen, Gerd Byermoen og Iselin Bogstrand Sagen Foto:OFG