– Vi er heldige som har kortreist og førsteklasses råstoff så nært oss. Det ville vært synd om glasset fra drivhusene ble sendt til forbrenning og deponert som slagg. Alt for mye glass går i dag til deponi i stedet for til gjenvinning, sier produksjonssjef Oddvar Aftret ved fabrikken til Glava Isolasjon i Stjørdal.

Tekst: Glava

Fra arbeidsplassen sin kan han se bort til drivhusene der glasset snart gjenvinnes for å bli til energibesparende byggisolasjon. Glasset som kommer til fabrikken er alltid glass som gjenvinnes, men som regel ikke like kortreist som nå.

15-20 tonn glass til gjenvinning lokalt
Entreprenør Hernes AS skal rive drivhusene på Kvithamar. Rivingen skjer i forbindelse med at Nye Veier bygger ny E6. Det er anslått at glasset fra drivhusene utgjør 15–20 tonn. Siden dette glasset er helt rent uten karm og lister, tok Hernes Entreprenør direkte kontakt med Glava Isolasjon for å sjekke muligheten for å levere glass rett til fabrikken i stedet for via et avfallsmottak. Det er Aftret glad for.
– Dette glasset vil bli brukt til å holde flere hus varme. Det ender kanskje til og med opp i et hus lokalt her i Stjørdal, forteller Aftret.

Kortreist, effektivt og enda mer miljøvennlig
Til sin produksjon av Glava isolasjon mottar vanligvis fabrikken vindusglass fra vindusprodusenter og godkjente mottak av rivningsglass. Direkte levering fra rivning til fabrikk er ikke rutine, men en god løsning i spesielle tilfeller med større mengder rent glass.
– Vi jobber for at vår produksjon skal etterlate minst mulig miljøavtrykk. Da vi fikk muligheten til å motta kortreist glass, dro vi ut for å se om dette var glass vi kunne benytte. Vi ble veldig glade da vi så at glasset var rent nok, og at et lokalt samarbeid absolutt var aktuelt. Dette bidrar til mindre transport på veiene, akkurat som når vi komprimerer de ferdige isolasjonspakkene for å få plass til mer under transport. Dersom vindusglasset hadde blitt sendt til et avfallsmottak, er det ikke sikkert det hadde blitt sendt til gjenvinning i det hele tatt. Ved å gjenvinne blir det mindre avfall og mindre behov for råvarer fastslår han.
Glava isolasjon produseres med inntil 80 prosent returglass.

Produksjonsprosessen ved Stjørdal fabrikken
• Glasset knuses til rett partikkelstørrelse på 2-5 mm.
• Urenheter og for store glasspartikler renskes ut
• Det veies inn rett mengde returglass til glassresepten for Glava Isolasjon, nøye sammensatt i henhold til gjeldende EU-direktiv
• Glass-resepten blandes og smeltes i ovn
• Glasset spinnes til tråder (glassull) som formes til en matte med ønsket tykkelse før det ferdig herdede produktet blir kappet, komprimert og pakket på pall.

Bildetekst: Hernes AS tok initiativ til samarbeidet, som er kortreist og gir ekstra miljøgevinst. Lærling Osker Olsen (fra venstre), Jon rune Stokke, bas Ole Magnus Bjørnås, anleggsleder Lars Inge Hoås og driftsleder Eivind Svarva i Hernes AS. Foto: Runar Vollan