Etter en kald vår kan vi nå glede oss over flere norske, friske grønnsaker i butikkhyllene. Nå kan vi lage noe godt med asparges, nykål, rabarbra, reddik og hjertesalat, og om ikke så lenge kommer det enda flere grønnsaker og bær på løpende bånd, jubler Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Opplysningskontoret for frukt og grønt

Toril er utdannet kokk og er svært engasjert når hun forteller om sommerens første grønnsaker,
– Det er nesten til å få tårer i øynene av! Alt som spirer og gror nå, det er bare helt fantastisk, og kan brukes i de herligste retter! Jeg anbefaler alle å se etter norsk asparges nå – sesongen er kort og er over allerede før sankthans. For ikke å snakke om nykålen som høstes nå, og norsk reddik, rabarbra, hjertesalat og vårløk.

Kort sesong – så aspargesen bør nytes nå
Grønnsakenes konge, aspargesen, er gjerne først ute. Etter en kald vår måtte vi vente litt lengre på denne herlige grønnsaken, men nå er den her, forteller Toril.
– Sesongen er kort, så husk å nyte den. Man nyter kanskje også litt ekstra når man tenker på arbeidet som ligger bak hver eneste lille herlige stilk.

Høstes for hånd
Toril kan fortelle at det tar over 3 år, altså 1000 dager, fra aspargesfrøet såes til det kan høstes av planten. Til gjengjeld kan det høstes av den samme planten år etter år. Asparges er en staude og titter opp igjen av jorda når varmen smelter snøen bort. Da høstes de nye skuddene for hånd, ett og ett, med største forsiktighet. Etter sankthanstider får planten stå å vokse og bli til en stor og frodig busk som igjen bidrar med ny næring til neste generasjon.

Forskjellen på grønn og hvit asparges?
– Grønn og hvit asparges er i utgangspunktet den samme planten. Grønn asparges vokser og høstes over bakken, mens hvit vokser og høstes under bakken. Den danner da ikke klorofyll og forblir hvit.

Kokkens favorittretter

Helsegevinster med på kjøpet
Iselin Bogstrand Sagen er ernæringsrådgiver hos Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker og kan fortelle at det er både godt og lurt å la halve tallerkenen ha plass til retter med sommerens første grønnsaker.
– Felles for dem alle er at de inneholder godt med fiber, som bidrar til å holde deg god og mett og stabiliserer blodsukkeret. Mat som både holder deg mett, og som stabiliserer blodsukkeret gjør det lettere å spise passe mengde mat, og ikke for mye. Og for ikke å snakke om alle de andre nyttige næringsstoffene du finner i grønnsakene. Kålen inneholder faktisk mer vitamin C enn appelsin! Og asparges er kilde til både jern og folat. Nøkkelen er å spise litt av alt.