Vi er i januar 2022, og for noen er det snart på tide å velge hvilken utdanning de skal søke på for neste skoleår. Kanskje ikke så overraskende foreslår vi en «grønn» retning. Derfor har vi spurt Grethe Bøhn Busterud, markedsansvarlig ved Norges grønne fagskole – Vea, hva de har å tilby. Og det er faktisk ikke så rent lite.

Tekst: Dag Eivind Gangås Foto: Vea

-Vi har svært mange, gode tilbud både på heltid og deltid, eller som påfyll for de som er i full jobb, forteller Grethe Bøhn Busterud, markedsansvarlig ved Norges grønne fagskole – Vea.

På Norges grønne fagskole – Vea tilbys det et bredt spekter av utdanning, alt fra dagskurs til deltidskurs og heltidsstudier, med undervisning både på Moelv og på nett.

Dagskursene er mange og varierte, med temaer som blomsterdekoratør, stauder og sommerblomster i hager og anlegg, skjøtsel av kulturlandskap, kjøkkenhager og etablering av blomstereng.

Også kursene av lengre karakter er mange og varierte, såpass mange at vi nøyer oss med å fortelle om noen av nyhetene.

Hvis du vil se hele studietilbudet på Vea, anbefaler vi å ta en god kikk inne på hjemmesidene deres: www.vea-fs.no

VR 2.0

Veas VR 2.0-prosjekt er en oppfølger av det pågående 1.0 prosjektet: VR-applikasjon for Grønne design- og miljøfag. Skolen er svært fornøyd med VR-applikasjonen for Hageplanlegging og blomsterdekoratører/Botanisk design og ledelse, og lærerne er imponert over mulighetene med mengdetrening i å planlegge beplantning/dekor av ute-/innerom i VR. I løpet av få minutter kan du simulere hvordan f.eks. Ringsaker kirke vil se ut med 300 vakre Cymbidium-orkideer hengende fra taket, plasser i en bue eller i store klassiske urner. Eller – hvordan uttrykket i en hage vil bli hvis du tilfører 50 burgunder Syrinhortensiaer.

Nå tar skolen denne teknologien inn i en videreutviklingsprosess, hvor fagskolestudiene innen Grønn helse og Planteinstallasjoner i innerom også skal inkluderes.

Planteinstallasjoner i innerom

Til høsten starter et nytt og unikt studium innen planteinstallasjoner i innerom. Dette dreier seg om en høyere yrkesfaglig utdanning for deg som ønsker en spisskompetanse på tropiske planter og hvordan de kan brukes for å skape trivsel og estetiske uttrykk i inne-rom. I tillegg til økt planteforståelse og kunnskap om hvilke behov de ulike plantene har, får du kompetanse på å designe, etablere og skjøtte planteinnredninger.

Interiør

Samtidig starter også et studium kalt «Interiør – med fokus på inventar, farge- og materialbruk i et bærekraftig perspektiv». Dette studiet retter søkelyset mot kompetanse på det å ta vare på istedenfor å kjøpe nytt. Det å gjenbruke og reparere istedenfor å kaste. Det å bidra til å finne frem til den personlige stilen, den stilen som ligger hjertet nært og ikke følger trendene blindt. Den varige stilen som utvikler seg med menneskene som bor i det huset. Den stilen som inneholder kvalitet, har rom for kreativitet og spennende kombinasjoner. Veas interiør-utdanning gir kompetanse på det å se muligheter og gi råd om hvilke løsninger som er best egna i de forskjellige tilfellene. Det handler både om kreativitet, miljøbevissthet og det å se den enkelte kundes behov.

Grønn helse

-Studiet «Grønn helse – naturbaserte tiltak som helsefremmende alternativ» er ikke noen ren nyhet, men det nye er at studiet blir utvidet fra 30 til 60 studiepoeng og at opptakskravet tar opp de med Fagbrev gartner, forteller Busterud.

«Grønn helse» er en høyere yrkesfaglig utdanning for deg vil jobbe med mennesker og det grønne. Etter endt utdanning har du opparbeidet deg kompetanse i å bruke planter, natur og/eller naturmaterialer i helsefremmende arbeid. Dette er utdanningen for deg som for eksempel har bakgrunn fra helsefag, barn- og ungdomsarbeid eller aktivitør. Undervisningen vil bli gitt to år på deltid.