Grønnkål (Brassica oleracea sabellica) begeistrer både kokker og ernæringseksperter. Den litt eksotiske grønnsaken er smekkfull av næringsstoffer og du skal lete lenge etter noe som er mer sunt å spise. Bildet er tatt under innhøsting 24. januar på Frosta i Trøndelag.

Tekst: Dag Eivind Gangås / Frukt.no Foto: Roar Vold

Kvaliteten er topp til tross for snø og kulde, for grønnkål er en robust bladgrønnsak. Den har en nokså kraftig smak, men når den blir utsatt for kulde omdannes karbohydratene til sukker og smaken kan bli litt mildere. Grønnkål har kort holdbarhet og egner seg ikke for langtidslagring, så derfor gir det god mening å høste den utover vinteren.
Frukt.no anbefaler å spise den rå i salat, men skriver den er vel så god når den er varmebehandlet. Den kan smørdampes, wokkes, kokes, bakes og stekes. Den er nydelig i supper, stuinger og omeletter. De hevder dessuten at grønnkålchips er den beste snacksen. Grønnkål er også super å bruke i smoothie.

Egenskaper
Grønnkål har både lavt energi – og fettinnhold, samtidig som den har et høyt innhold av protein, beta-karoten, vitamin E og vitamin C, kopper og kostfiber. Grønnkål er også en kilde til vitamin B6, folat, kalsium og kalium. Protein bidrar til vekst i muskelmasse. Beta-katoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning, mens folat bidrar til å redusere stress og utmattelse. Kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Kvalitetskrav
Grønnkål finnes i forskjellige varianter med ulik størrelse. Det er derfor ingen kvalitetskrav til størrelse, men bladene skal ha en jevn grønn farge, være velutviklede og krusete. Grønnkål skal også være saftig, fri for skader og ha en frisk lukt.