Et team fra Carl R. Woese Institute for Genomic Biology ved University of Illinois har utviklet en delvis selvkjørende robot for landbruksformål, i samarbeid med forsker fra Cornell University og Signetron Inc. Roboten skal kunne samle inn data om plantenes vekst og utvikling og videresende disse til produsenten i nåtid.

Roboten er først og fremst utviklet med tanke på sortsutviklere, slik at de kan finne frem til de plantene med størst sannsynlighet for å gi gode avlinger. Likevel bør også gartnere kunne finne nytte i slike roboter, skriver HortiBiz.

Utviklerne tok utgangspunkt i selvgående rovere som brukes til søk i sammenraste hus og andre farlige miljøer. Landbruksroboten er utstyrt med belter og navigerer seg frem ved hjelp av GPS og en laptop.

For å gjøre sine registreringer bruker roboten hyperspektrale og høyoppløselige kameraer, varmesensetive kameraer, klimasensorer og pulserende laserscannere. Med disse instrumentene kan man måle faktorer som stengeldiameter, høyde og bladareal for hver plante, og dessuten vurdere fuktighet i jorden, temperatur og så videre..

Roboten lagrer dataene i den innebygde datamaskinen, men sender dem også i samtid til den datamaskinen man måtte ønske. Deretter blir dataene brukt til å lage en 3-D-modell av hver plante, utvikle sannsynlighetsmodeller for vekst og utvikling, og til å anslå høstet biomasse for den enkelte plante og for hele avlingen.