Det var selskapet Adigo med roboten Asterix som vant landbrukets Innovasjonspris 2017, skriver Norsk Landbrukssamvirke i en pressemelding.

Prisen ble delt ut på årskonferansen til Norsk Landbrukssamvirke.
Adigo er et norsk selskap som arbeider med industriell produktutvikling og vant prisen for roboten Asterix som kan redusere forbruket av plantevernmidler med opptil 99,5 prosent.
– Det var helt rått! Det å få en sånn pris er ikke bare bevis på at vi er på riktig vei, men det er også motivasjon til å fortsette! Landbruket har akkurat startet på en teknologireise og vårt mål er å bidra med teknologi som kan hjelpe bøndene, sier Øyvind Overskeid, teknisk sjef og styreleder i Adigo
For tredje året på rad gir Norsk Landbrukssamvirke bort Innovasjonsprisen for å hedre personer eller foretak som våger å satse på innovasjoner innen bioøkonomi.
-Innovasjon er viktig for et konkurransedyktig landbruk- og matindustri. Adigo er en verdig vinner som det blir spennende å følge fremover, siden administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke, Ola Hedstein.

Juryens begrunnelse var:
«Vi mener at Adigo har et produkt som kan revolusjonere produksjonen av grønnsaker. Selv om forbruket av plantevernmidler er relativt lavt i Norge, er dette et område som opptar stadig flere forbrukere. Asterix vil gjøre grønnsakene tilnærmet økologisk. En reduksjon av plantevernforbruket med opptil 99,5 prosent er ikke mindre enn imponerende. Roboter på jordet vil gjøre norsk jordbruk mer kostnadseffektiv og mer bærekraftig. Vi er trygge på at Adigo og Asterix vil vise vei i denne utviklingen og at vi i løpet av et par år har mange Asterix på norske jorder og ikke minst på jorder også utenfor Norge»

Adigo har utviklet flere produkter innen presisjonsjordbruket, og deriblant jordbruksroboten Asterix. Asterix er en robot som kombinerer bildebehandling med mikrodråpesprøyting for å fjerne ugress i radkulturer. Roboten er autonom og kan gjøre ugressfjerning mer skånsomt enn i dag. Ved å dryppe plantevernmiddel utelukkende på ugresset og ikke på nytteplanten, kan forbruket av plantevernmiddel reduseres med opptil 99,5 prosent. Roboten er selvgående, og den har hybrid-drift. Asterix har elektromotorer, batterier og bensindrevet generator.
I løpet av de neste par årene skal roboten være markedsklar. Adigo vil utvikle roboten i Norge, men ser gode muligheter å selge roboten på det internasjonale markedet.
Juryen har bestått av: Inger Solberg, Liv Monica Stubholdt, Kristin Taraldsrud Hoff og Ylva Lindberg. De to andre kandidatene var Antec Biogas og N2 Applied.