Prisdannelse på mat og matmakt har vært og er en gjenganger i både avisspalter og debattprogram. Senest ute var bransjedirektør for dagligvare, Hovedorganisasjonen Virke, Bendik Solum Whist, som påpeker at den ekstra prisveksten som har vært på matvarer det siste året skyldes frukt og grønt, med økte importpriser og svekket kronekurs som hovedforklaring. Er dette hele sannheten? Eller er det også andre forhold?

Siste året har prisen på norsk hel rund tomat blitt fulgt hver uke i hhv. Kiwi, Extra og Rema 1000, og sammenlignet med året før. Tallene viser at pris til produsent har økt med 4%, mens pris til forbruker (salgspris i butikk) har økt med 35 %. At det skyldes økte importpriser eller kronekurs har jeg vanskelig for å tro. Det må være en rettferdig fordeling av prisen man får for en vare, og et regnestykke som gjør at det også gir verdi tilbake for produsentene. Vi vet at frukt og grønt er et av områdene butikkene tjener mest på, og da skulle det bare mangle at det merkes også hos de som produserer varene! Vi har løftet tematikken i et møte med landbruksministeren, så dette er noe vi vil følge opp og jobbe videre med.

Arne Kristian Kolberg, generalsekretær i NGF