– Hvorfor skal norske forbrukere velge norske blomster, planter, grønnsaker, frukt og bær, spurte Katrine Røed Meberg, generalsekretær i NGF, da hun åpnet GARTNER 2018 i slutten av oktober.
En rekke foredragsholdere var invitert til å svare på spørsmålet, og først ut var Landbruks- og matminister Bård A. Hoksrud.

Tekst og foto: Dag Eivind Gangås

– Hvorfor norsk? Det er selvfølgelig fordi ingenting er som norsk mat og norsk matkvalitet, åpnet Hoksrud, før han styrte inn på årets vanskelig sesong for mange bønder og gartnere.
Han påpekte at det må tenkes langsiktig, både med tanke på klimagassutslipp og med tanke på å tilpasse landbruksproduksjonen til det klimaet vi sannsynligvis vil få i årene som kommer. Han gikk videre med å beskrive den norske gartnernæringen som en suksesshistorie, med aktører som har evne og vilje til omstilling for å møte utfordringer i markedet. Næringen har svart på utfordringene med økt vareutvalg, økt kvalitet og økt profesjonalitet.

– Det er mange grep som må tas for å øke norskandelen. Et av dem er at vi sammen må fortelle den gode historien, historien om den førsteklasses kvaliteten basert på lokalt særpreg, klimatiske fortrinn, med lange lyse dager og kjølige netter, om god plantehelse og mindre bruk av sprøytemidler og kjemikalier i produksjonen, sa Hoksrud, og lovet at regjeringen skal legge til rette for videre vekst i grøntsektoren.

Les mer fra GARTNER 2018 i nr. 11 av Gartneryrket.