En ny undersøkelse gjennomført av Respons Analyse/Tankesmien Agenda viser at et stort flertall bevisst velger norsk når de handler mat og drikke.

Tekst:Tankesmien Agenda

Bildet: Produksjon av Naturli-produkter hos Orkla i 2022. Foto: Bente Birkeland.

Tidligere undersøkelser har vist støtte til norsk matvareproduksjon. Denne undersøkelsen viser en tilsvarende sterk støtte til at mat og drikke skal pakkes og bearbeides i Norge. 8 av 10 respondenter ønsker at mer av det vi spiser og drikker skal være produsert, bearbeidet og pakket i Norge. Bare 1 av 10 gjør aldri et aktivt valg om å kjøpe norsk mat og drikke i butikken. Undersøkelsen viser også klart lavere tillit til arbeidsvilkårene i utenlandsk mat- og drikkevareproduksjon enn i Norge.
– Tallene viser en sterk støtte til norskprodusert mat og drikke. Mange velger norsk mat på grunn av kvaliteten og tryggheten i norske produkter, men også støtten til norske arbeidsplasser i næringen. Et organisert arbeidsliv med sterke fagforeninger virker å bidra, sier forfatter av notatet og rådgiver i Tankesmien Agenda, Axel Fjeldavli.
Notatet Fairtrade på norsk er skrevet av Tankesmien Agenda. Undersøkelsen i notatet er gjennomført av Respons Analyse med 1024 respondenter, i september 2023.