De aller fleste av oss spiser for lite frukt og grønnsaker daglig. Kun 22 % av nordmenn får i seg Helsedirektoratets anbefalte 5 om dagen. Nå på vinteren bør vi spise mer norske rotgrønnsaker. De er næringsrike, kalorifattige, og de lager seg selv i ovnen. Rotgrønnsaker smaker godt til alle typer middager enten du skal ha fisk, kjøtt eller vegetar.

Tekst og foto: OFG

Gode røtter: Deilige norske rotgrønnsaker som sellerirot, persillerot og pastinakk er nå å finne i butikkene.

– Næringsaktører har samlet seg for å fortelle forbrukere at norske rotgrønnsaker er alt annet enn kjedelig eller vanskelig å tilberede. Vi håper at våre gode familievennlige oppskrifter frister flere til å velge norske røtter, forteller leder for merkevarebygging Silje Thoresen Tandberg i opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), og legger til at – Norske rotgrønnsaker har en bærekraftig produksjon samtidig som de er lette å finne i butikk, da alle godhetene er merket med Nyt Norge.

Kampanjesamarbeid
I en 5 uker lang kampanjeperiode vil norske produsenter av persillerot, pastinakk og sellerirot, Stiftelsen Norsk mat og opprinnelsesmerket Nyt Norge, og Opplysningskontoret for frukt og grønt jobbe for at folk får øynene opp for alt det gode du kan lage med norske rotgrønnsaker som utgangspunkt. Norsk produsert persillerot, pastinakk og sellerirot finnes nå i butikk og alle er merket med Nyt Norge slik at det er lett for kundene å finne.

78 % nordmenn får ikke i seg 5 om dagen
Det er et stort behov for at flere av oss får i oss mer frukt og grønt. Undersøkelsen gjennomført av Kantar på oppdrag for OFG  viser at kun 22 % av nordmenn spiser etter Helsedirektoratets anbefalte kostråd; 5 om dagen. Det å spise mer frukt og grønnsaker til alle dagens måltider er en utfordring for de fleste av oss.
Litt hjelp på veien kan være å tenke at på den ene halvparten av tallerkenen skal det være rotgrønnsaker, og på den andre halvparten kan det være poteter og proteinkilder som kylling, kjøtt eller fisk. Det er en lett måte å sikre at du spiser nok grønt til hvert måltid.

Bærekraftig produksjon av grønnsaker fra Norge

Persillerot-godt: Opplev alt det gode du kan lage med persillerot.

– Norsk sellerirot, pastinakk og persillerot er kortreist, bærekraftig og kalorifattig mat, forteller Silje Thoresen Tandberg, og vektlegger at norske rotgrønnsaker ikke bare er sunne, men også bærekraftige og hyggeligere mot klimaet.
Grønnsaksproduksjon har lavere klimagassutslipp og bruker mindre landareal og vann (Helsedirektoratet). Frilandsgrønnsaker som persillerot, pastinakk og sellerirot krever lite ressurser og er effektive grønnsaker å produsere. At de er utmerkede til lagring og har lang levetid gjør den til en supergrønnsak som vi i Norge bør spise enda mer av!

Bli inspirert! Du finner mange gode oppskrifter med sellerirot, pastinakk og persillerot på frukt.no