Etter tre dager med smaksarbeid har juryen bestemt hvilke 40 produkter som går videre til finalen i Det Norske Måltid. De fagtunge juryene har vurdert produkter innen kategorier som sjømat, ost og øl. − Det var tøffe avgjørelser juryene måtte ta, og valget kunne tidvis være krevende, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.

Alle produsentene bidrar med noe helt spesielt, noe som fører til faglige vurderinger og diskusjoner blant dommerne. I løpet av tre dager med juryering endte juryen opp med 40 verdige finalister, sier Austigard.

Produkter og råvarer i verdensklasse
Finalistene i Det Norske Måltid er av aller høyeste kvalitet, og bygger på både innovasjon og tradisjon.
-De aller beste produktene kombinerer det tradisjonelle og nytenkning på en unik måte, for å få frem det ypperste i råvarene. At vi ikke klarer å velge tre oster, men må sende fire til finalen er et godt eksempel, sier dommer Roar Hildonen fra To Rom og Kjøkken i Trondheim.
Kokk og dommer Christer Rødseth, fra Code restaurant og Vaaghals i Oslo, mener slike konkurranser er viktig for å synliggjøre kvaliteten på norske råvarer.
-Når vi har et så godt utvalg av råvarer og kvalitetsprodukter i Norge, er det avgjørende at vi får satt søkelyset på dem. Det Norske Måltid bidrar til akkurat det, sier Rødseth.

Finalister fra hele Norge
Det Norske Måltid er et av de viktigste omdømmetiltakene i arbeidet med å synliggjøre matnasjonen Norge. Finalistene kommer fra hele landet, og fremhever bredden og kvaliteten Norge har som matnasjon.
-Det er inspirerende å se store og små produsenter fra hele landet konkurrere på lik linje, for å tilby det ypperste fra matnasjonen Norge, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.
Den endelige finalen går av stabelen i det som kan kalles en stjernehelg innen mat i Norge. Fredag 5. februar arrangeres Det Norske Måltid, lørdag og søndag 6. og 7. februar er det duket for ASKO servering NorgesCup for kokk- og servitørlærlinger, Gladmat inviterer til matfest og det hele avsluttes mandag 8. februar med utdeling av nordiske stjerner fra Guide Michelin. Og alt skjer i Stavanger.

Fakta om Det Norske Måltid 2020
o Den mest prestisjefylte kåringen av mat- og drikkeprodukter i Norge.
o Støttes av Regjeringen som et av tre nasjonale omdømmetiltak.
o Delfinalene ble arrangert mellom 15.- og 17. september på Code Restaurant i Oslo.
o 104 produkter fra hele landet ble vurdert, 40 produkter gikk videre til finalen.
o Finalen i Det Norske Måltid finner sted i Stavanger fredag 5. februar 2021.

Finalister i Det Norske Måltid 2020:

Finalister Årets Grønne
Blomkarse mikrogrønt, Smågrønt, Rogaland
Gråblå østerssopp, Topp Sopp, Rogaland
Stripetti, Lærdal Grønt, Vestland

Finalister Årets Grønne foredlet
Tindved sorbet med einerbær og nype, Siddis Gelato, Rogaland
Nyhuus Plommesyltetøy, Nyhuus Gard, Vestfold og Telemark
Eplesidereddik frå Hardanger, Ulvik Frukt & Cideri, Vestland

Finalister Årets Kjøtt
Vaktel, Strand Gård, Rogaland
Lammecarré fra Klostergarden, Klostergarden, Rogaland
Tomahawk av melkefora Angus/Wagyu kalv, Nyyyt, Rogaland

Finalister Årets Kjøtt foredlet
Vikedal spekeskinke, einerøkt modnet 3,5 år, Vikedal Gårdsmat, Rogaland
Hockey, ASK Gård, Viken
TIND marinert & speket lammelår, Grilstad, Viken

Finalister Årets Meieriprodukt
Smør, Valmsnes gård, Innlandet
Fersk gårdsmelk, Kilnes gård, Trøndelag
Karamell-iskrem, Reins Kloster, Trøndelag

Finalister Årets Øl
Imperial Gulrot Gose, Drum Brew, Agder
Rye Hard 1.0, Central Bybryggeri, Agder
Hoppy Fairytale, Hogna brygg, Trøndelag

Finalister Årets Ost
Heidalsost, Heidal ysteri, Innlandet
Fønix, Stavanger Ysteri, Rogaland
Brilliant Brie, Thorbjørnrud Ysteri, Viken
Holtefjell, vellagret, Eiker Gårdsysteri, Viken

Finalister Årets Sider
Humlepung, Aga Sideri, Vestland
Lagmann Sider, Aga Sideri, Vestland
57/2, Store Naa Siderkompani, Vestland

Finalister Årets Sjømat
Seifilet, skinn og benfri, Reinhartsen, Agder
Krabbeklør, gigant, Hitramat, Trøndelag
Fylt krabbeskjell, Hitramat, Trøndelag

Finalister Årets Sjømat foredlet
STØRM tørrfiskskinn, Hrogn, Troms og Finnmark
Sikkaviar, Femundmat, Innlandet
Gravet Laks, Garnviks Røkeri, Trøndelag

Finalister Årets Søtsak
Vaffelhjerte, Sverre Sætre Konditori, Oslo
Chilli 50%, Xoco, Rogaland
Tinved konfekt med hvit sjokolade, Fjåk sjokolade, Vestland

Finalister Årets Bakst
Sirupstynnkake etter Bestemors oppskrift fra Rendalen, Sirupstynnkakebakeriet, Innlandet
Fermentert frøknekk, Lykkemat, Trøndelag
Granola, Grini hjemmebakeri, Viken

Finalister Årets Drikk
Discovery Eplemost, Hardangergutane, Vestland
Lundeby Rabarbradrikk, Lundeby Gård, Viken
Solbærsaft, Røyse Bærpresseri, Viken

Foto: Det Norske Måltid/Kristin Austigard. Et av tre dommerpanel i årets delfinaler: Fra venstre Tonje Torvanger (Statholdergaarden), Eline Gulbrandsen (Det Kongelige Hoff), Einar Risvik (Nofima), Jørn Lie (Vaaghals, Gamle Raadhus – og Code restaurant), Gunnar Bakke (Daglig leder BKLF), Maj-Britt Aagaard (spiselandslaget.com), Tonje Holtungen (Sjokolade Salongen)