Norsk hodekål er kalorifattig supermat og gull verdt for kropp og klode.

Tekst og foto: OFG 

– Det er gode grunner til å kåle det til litt oftere! Med pandemien og forkjølelsessesongen rundt oss er det viktig å kjøpe inn råvarer og ingredienser som styrker immunforsvaret og beskytter deg litt ekstra mot nysende neser rundt deg. Kål kan hjelpe til med nettopp dette. – Den er god for kroppen og du lage mye godt med den som utgangspunkt, forteller leder for merkevarebygging, Silje Thoresen Tandberg i frukt.no/ Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Grønternæringen går sammen for å styrke hodekålens posisjon
Grøntprodusentenes samarbeidsråd (GPS), Norsk Mat som har merkeordningen NytNorge, og Opplysningskontoret for frukt og grønt har gått sammen om å lansere en kålkampanje som vil vare i 10 uker for å løfte hodekålens helseegenskaper, bruksmuligheter og opplyse at hodekål kan bidra til å sikre et bærekraftig kosthold.

Kål det til på kjøkkenet
Nå som norsk kål er i sesong er det viktig å kunne bruke den i matlagingen! Det er så mye god mat i et kålhode. Norsk hodekål kan selvsagt brukes til langt mer enn til får og svineribbe. Hodekål kan brukes rå, finskåret i salat eller i råkost. Kok den, damp den, stek den, wok den, sylt den, ha den i supper eller fermenter den!

Tiden er inne for å gjære kål!
Fermentering blir sett på som en ny trend, men metoden er gammel. Surkålen vi har i Norge er egentlig ikke ekte surkål, det er kokt syltetøy av kål. Fermentert kål er ikke bare godt, det er også sunt for fordøyelsen. Den fermenterte surkålen er «levende mat» med melkesyrebakterier og har en utrolig lang holdbarhet.

Hodekålen er en komplett næringspakke
Hodekål er usedvanlig sunn, den har en imponerende næringsprofil og har spesielt høye verdier av vitamin C og fiber som bidrar til at du får bygget opp immunforsvaret.
Derfor bør hodekålen ha en naturlig plass i kostholdet ditt – den er allsidig, sunn, rimelig og kjempegod. Vi har mange gode og mettende oppskrifter som inneholder kål – Finn den som passer deg!

En bærekraftig Økonomi (yaki) rett!
 Hodekål dyrkes over hele landet og tåler vårt klima godt. Dyrking av kål har lav innvirkning på miljøet og bidrar til et sunt liv for store og små. Generelt frembringer grønnsaksproduksjon lavere klimagassutslipp og vannforbruk enn animalske matvarer. Dyrking av kål krever lite ressurser, den er utmerket til lagring og har lang levetid.
Den smakfulle pannekakeomeletten Okonomiyaki fra Japan er en klassiker du bare må smake! Okonomi betyr omtrent «bruk hva du vil» og yaki betyr «steke», hovedingrediensen er kål. Prøv selv med denne oppskriften.

Litt historie
Kål er omtrent over 5000 år gammel og ble dyrket av vikingene.
Hodekål kommer fra korsblomstfamilien (Brassicaceae) som er en planteart med over 4060 arter fordelt på 370 slekter. Viltvoksende kål har blitt dyrket i over 5000 år og er en av de eldste grønnsakene vi vet om. I antikkens Hellas og i Romerriket ble kålen æret for sine medisinske egenskaper og kålblader ble lagt på såret for helbredelse. Vikingene tok med seg kålen til Norge der den ble et viktig næringsbidrag.

 

Så, kom igjen – Kål det til litt oftere!