Joakim Lindgren og Nina Kristoffersen, begge kokker på Statholdergaarden i Oslo, ble kåret til Årets grønne kokk i en svært sterk og jevn konkurranse. På andreplass kom Odd Rainer Hildrum og Christer Rørlien Henriksen, begge kokker ved Bjerck Restaurant, Bergen, og på siste pallplass kom Eline Sofie Sunde og Emilie Søbakken Rustad, begge kokker på Hotel Bristol, Oslo.

Tekst: Dag Eivind Gangås/OFG

Årets konkurranse var den 8. i rekken, og det er tre år siden sist. Årsaken til dette er at den holdes på messen SMAK, som også går av stabelen hvert 3. år.
Det var svært høyt nivå på kokkene ved årets konkurranse, og dommerne fikk en tøff oppgave. Avstanden mellom lagene som ikke kom på pallplass (Tim Alexander Ekblad, Bar Txotx, Oslo og Aleksander Løkkeberg Vartdal, Restaurant Happolati, Oslo.
Andreas Gøbel, Happolati, Oslo, og Hanne Rutgerson, Einer Restaurant, Oslo) var hårfin og det skilte kun på detaljer. Lagene ble ikke bare vurdert på smak, farger og konsistens, men også på tidsbruk, ressursutnyttelse, avfallshåndtering, renslighet, m.m.

Høyt nivå
Alle fagutdannede kokker i Norge ble i fjor høst invitert til å sende inn sin grønne meny. Innsendte bidrag ble nøye vurdert av en fagjury. Fem lag, med to kokker på hvert lag, ble tatt ut og til å konkurrere, med sin innsendte meny.
-Det var fantastisk gøy å se nivået på rettene som ble levert i år. Det er et betydelig løft siden konkurransen ble avholdt for tre år siden. Her er det norgesmesternivå på kokkene og det er fantastisk gøy å se hvordan de utnytter råvarene og får frem de mest fantastiske vegetarrettene, sa hoveddommer Håvard Ravn Larsen.

Oppgave
Oppgaven som skulle løses var å komponere en treretters meny til 12 personer med en tidsbegrensing på 4 timer. Rettene måtte kun bestå av varer fra den grønne sektor og kunne derfor ikke inneholde fugl, fisk, skalldyr, kjøtt eller kraft fra disse. Egg og melkeprodukter kunne inngå.
Følgende sesongvarer måtte inngå: Sellerirot og løk i en håndholdt forrett. Mandelpotet, beter og valgfri kål i hovedretten. Appelsin, gulrot og friske urter i desserten. Ellers kunne alt fra planteriket benyttes.

Vinnermenyen
Forrett: Sellerikebab servert med youghurtdressing og sellerilompe. Sprø løkpølse i brød med eple og sellerisalat. Løkfries
Hovedrett: Kålterrine med morkel og hasselnøtt, glasert rødbete, krustade, potet og kålrotkrem, grønnkål og knutekål. Røkt smørsaus
Dessert: Gulrotkake, samosa fylt med karamellisert gulrot og pistasj, tekrem, mandelcrunsj og sitrus-ingefærgelé. Rød appelsin/sort peppersorbet.

Inspirasjon
– Med denne konkurransen håper vi å inspirere til økt bruk av frukt og grønt og å spre nye, spennende og fargerike ideer til storhusholdningsbransjen, kokker, produsenter, grossister, matentusiaster og forbrukere. Hovedmålet er mer grønt på tallerkenen, som også er et viktig bidrag for både folkehelse og miljø, forklarer arrangementsansvarlige Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Dommere
Hoveddommer: Håvard Ravn Larsen, fagsjef Bama Storkjøkken
Smaksdommer: Wenche Andersen, TV 2
Smaksdommer: Bent Stiansen, Statholdergaarden
Smaksdommer: Tom Victor Gausdal, restauranteier og kokebokforfatter
Smaksdommer: Lise Finckenhagen, Kokke Lise, kokk og matformidler
Plassdommer: Brith Bakken, Briths Matgleder

Konferansier: Kristine Hartviksen, president i Nordisk kjøkkenchef federation.

Konkurransen er arrangert av OFG og Norske kokkers landsforening Oslo, med støtte av BAMA Storkjøkken, Engrosfrukt, Odd Langdalen frukt&grønt, Sportex, Figgjo og SMAK 2020.

Bildetekst: Fra venstre: Christer Rørlien Henriksen og Odd Rainer Hildrum fra Bjerck Restaurant i Bergen, Nina Kristoffersen og Joachim Lindgren, Stadholdergaarden i Oslo og Emilie Søbakken Rustad og Eline Sofie Sunde, Hotell Bristol i Oslo. Foto: Dag Eivind Gangås.