Energiprisene rammer også danske gartnere

Det er ikke bare i Norge at veksthusgartnerne sliter med høye strømpriser. HortiDaily.com  kan fortelle at prisene på gass i Danmark har steget med 750 %, mens strømprisene er doblet. Det har blant annet ført til at vinterproduksjonen av danske tomater er redusert med 40%.

Tomatprodusenten Alfred Pedersen & Son, like sør for Odense, er ett av gartneriene som har vært nødt til å redusere driften. Noen av veksthusene deres er tomme for øyeblikket og vil forbli det til den tradisjonelle sesongen starter i februar. Selskapet har kuttet produksjonen av vintertomater med 40 %, og sagt opp 30 av de 300 ansatte.

– Den eneste grunnen er de høye energiprisene vi har opplevd det siste halvåret, sier Mads Ulrik Pedersen. – Det er den perfekte stormen. De økende kostnadene har gjort kundene våre redde for at salget i butikkene skal gå ned. Derfor har de kuttet ned på bestillingene og vi har kuttet ned på produksjonen, forklarer han, og legger til at de kun produserer tomater som er forhåndssolgt på kontrakt.

Pedersen spår at et brett med tomater i supermarkedet vil stige fra rundt 15 til 18 DKK – fra ca. 2 € til 2,40 €. Kommunikasjons- og analysesjef Lars Aarup ved danske COOP forventer imidlertid ikke at regningen for stigende strømpriser lander hos forbrukerne.

– Akkurat nå er vi i gang med å forhandle årskontrakter med leverandører. Rimi har som oppgave her å holde prisene i sjakk slik at forbrukerne kjenner påvirkningen minst mulig. Det kan bli prisøkninger, men jeg forventer ikke det å være over 1-2 kroner, sier han.