Forskere ved Syngenta publiserte nylig en artikkel i det internasjonale vitenskapstidsskriftet Nature Biotechnology. I artikkelen beskrives en genomredigeringsteknikk kalt «haploid induction editing (HI-Edit) technology». Målet med teknikken er å redusere den tiden det tar å utvikle kommersielle avlinger. HI-Edit refererer til reproduksjonsprosessen av haploid induksjon (HI), som forekommer naturlig i hvete, mais, bygg og tobakk, kombinert med en genom-redigeringsteknologi som...
Lyssand Gartneri har et effektivt og flott veksthusanlegg med stor produksjon av tulipaner og salat i Hagavik sør for Bergen. Det er full fart i tulipanproduksjonen nå på vinteren, og høsting, sortering og pakking av tulipaner er effektivisert med maskiner, men det kreves mange arbeidshender og for å sikre den gode kvaliteten som kreves av Tomas Lyssand. Tekst og foto:...
Grønnkål (Brassica oleracea sabellica) begeistrer både kokker og ernæringseksperter. Den litt eksotiske grønnsaken er smekkfull av næringsstoffer og du skal lete lenge etter noe som er mer sunt å spise. Bildet er tatt under innhøsting 24. januar på Frosta i Trøndelag. Tekst: Dag Eivind Gangås / Frukt.no Foto: Roar Vold Kvaliteten er topp til tross for snø og kulde, for grønnkål er en...
Vi på Kjærnsrød Gartneri liker å gjøre ting litt annerledes. Derfor starter vi 2019 med et smell, og lanserer like godt vår egen video! Vi har det gøy i gartneriet og her kommer en smakebit av noe vi gjør for å styrke samholdet og gleden på jobb! På videoen har vi også fått hjelp av flotte barn og voksne fra Svinndal. Tekst: Kine...
For ellevte gang er prisen for “Beste norske kokebok” delt ut, og årets vinner ble Tom Victor Gausdal og Stian Floer med boka “Grønnsakskokeboka”. Etter en jevn og spennende finalerunde, ble det i år “Grønnsakskokeboka” som fikk den attraktive prisen under et arrangement i Norli Eldorado, torsdag 29. november. Juryens begrunnelse var følgende: «Hvordan gjøre grønn mat fristende for stadig flere mennesker?...
Faglig råd naturbruk vedtok i møte 24.oktober at de støtter Norsk Gartnerforbunds (NGF) ønske om å få på plass fagutdanning med fagbrev i gartnerfaget nå. Den foretrukne utdanningsmodellen er en såkalt 2+2 modell, altså en fagutdanning med opplæring i skole og bedrift og med avsluttende fagprøve. Faglig råd vil arbeide videre mot Utdanningsdirektoratet for å få utdanningen på plass uten...
En av de store, aktuelle diskusjonstemaene i Europa og Amerika er for tiden legalisering av marihuana. Interessen for dette temaet er selvfølgelig ekstra store innen enkelte miljøer, og ett av de miljøene er gartnernæringen. Produksjon av marihuana kan bli en ny og kjærkommen inntektskilde for mange, dersom det blir legalisert. I Canada er det tillatt å dyrke marihuana, både kommersielt...
Anette Løvlien Vold og Børe Vold stakk av med Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Hedmark 2018. Ekteparet vant prisen for sin satsing på jordbær på gården Søndre Elton i Stange. Tekst: Innovasjon Norge Foto: Fredrik Gardshol Søndre Elton gård ligger langs Mjøsa i idylliske Stange vestbygd. Ekteparet Løvlien Vold har drevet gården siden 2012 og har siden starten ønsket de å benytte alle ressursene...
Confidor er godkjent mot skadedyr i flere veksthuskulturer i Norge. EU vedtok 30/5, 2018 å forby all utendørs bruk av blant annet Confidor WG 70 (imidakloprid) fordi dette middelet er ekstremt giftig for bier. I vedtak fra Mattilsynet 17/9, 2018 har bruksområdet for Confidor WG 70 blitt redusert både for ordinær godkjenning og for of-label etikett. Tekst: Annichen Smith Eriksen Nytt bruksområdet...
Han tildeles prisen for sitt nyskapende arbeid hvor daglengde og lyskvalitet utnyttes som en ikke-kjemisk metode i bekjempelse av plantesykdommen mjøldogg. Tekst: Biovit Foto: Janne Karin Brodin På den internasjonale kongressen for plantesykdommer som ble holdt i Boston i sommer ble Aruppillai Suthaparan tildelt The Hewitt Award fra American Phytopathological Society (APS). Prisen blir gitt til yngre forskere som innen sju...
- Advertisement -

SISTE NYHETER

- Advertisement -
- Advertisement -