Lagersykdommer er et økende problem for gulrotprodusenter i Norge. Økt kunnskap om sykdommene kan hjelpe produsenter med å iverksette passende tiltak for å redusere tap og svinn av langtidslagret gulrot. Tekst: Mirjam Halvorsrud (NMBU, NLR), Belachew Asalf (NIBIO) og Berit Nordskog (NIBIO) Gulrøtter er mottakelig for sykdommer forårsaket av ulike patogener som stammer fra dyrkningsfelt og fra lager. Disse kan...
Potetålen kommer ut av skallet og tror den kan spise seg mett på poteter, men i stedet sulter den i hjel. Forskere på NMBU lager et nytt stoff som kan lure potetålen og redde avlingene. Tekst: Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) Skadedyrene kan ligge i 40 år og vente på mat. Når de oppdager en potet, kommer de ut av...
Med teknologi basert på forskning ved NMBU, skal et av verdens største selskap innen plantevernmidler kommersialisere et nytt, biologisk soppmiddel for planter i landbruket. Tekst: Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) Soppsykdommer hos planter er en stor utfordring i landbruket. Kjemiske midler for å bekjempe sopp er ofte giftige og blir som regel mindre effektive etter noen års bruk fordi...
Man kan av og til få inntrykk av at integrert plantevern og aktiv bruk av nyttedyr er noe relativt nytt, spesielt på blomster. Vel, det kommer an på hvordan man ser det. Hvis du synes 1980-tallet var «nå nylig», så stemmer det. Tekst: Dag Eivind Gangås Gartnernæringen har selvsagt alltid brukt nyttedyr, enten de ville eller ikke. Men det å sette...
Skjoldlus er en relativ liten gruppe insekter som tilhører gruppen plantelus (nebbmunner). Omkring 8000 arter er beskrevet på verdensbasis, og rundt 4-500 av disse finnes i Europa. Kunnskapen om skjoldlus i Norge er nokså begrenset. Mye av kunnskapen vi har om disse dyrene stammer fra innsendte bidrag og undersøkelser gjort av statsentomologene Wilhelm Maribo Schøyen (1844-1918), Thor Hiorth Schøyen (1885-1961)...
Et nytt prosjekt på løk skal bidra til å styrke løkens kvalitet og status i det norske marked. Tekst: Pia Heltoft, NIBIO og Reidar Gusland, Larvik Løk Det er ønskelig å øke forbruket av løk i Norge. Løk er den tredje mest brukte grønnsaken i Norge, og hver nordmann spiser gjennomsnittlig 5,66 kg kepaløk i året (OFG, 2020). Om en sammenligner...
Statistisk sentralbyrå gjennomførte i 2021 en elektronisk undersøkelse over rapporterings-plattformen Altinn for å kartlegge bruken av ulike planteverntiltak i veksthus i 2020. Undersøkelsen gjaldt produksjonene blomstrende potteplanter, snittblomster, utplantingsplanter og sommerblomster, dekorasjonsplanter, salat, urter, tomat og agurk. Per Amund Aarstad og Berit Bjørlo, SSB Resultatene fra undersøkelsene er et hjelpemiddel for nasjonale myndigheter i arbeidet med å overvåke bruken av plantevernmidler,...
CO2 utslipp, klimadebatt og redusert uttak av torv i fremtiden gjør det svært aktuelt med utprøving av torvreduserte dyrkingsmedier for ulike veksthuskulturer. I Tyskland er et større utprøvingsprosjekt i gang der 24 gartnerier tester ut torvreduserte vekstmedier til ulike potteplanter over en fireårs periode. Tekst: Liv Knudtzon, NLR Viken Foto: Astrid Sigaard Andersen, NLR VIken Det tyske prosjektet som heter TerZ "Oppdrag...
Mattilsynet informerer om at det er nå er påvist tomatbrunflekk (TOBRFV - Tomato brown rugose fruit virus) i tomatplanter i en virksomhet med småskalaproduksjon i Vestfold. Dette er første funn av dette viruset I Norge. Det var virksomheten selv som sendte inn prøver med mistenkelige symptomer til NIBIO. Mattilsynet har vært på befaring sammen med NIBIO og virksomheten har fått...
Nytt EU-prosjekt skal undersøke potensialet til organiske restprodukter fra akvakultur- og fiskerinæringene. Restprodukter fra akvakultur og fiskeri inneholder en rekke viktige næringsstoffer. Nå skal forskere fra elleve land undersøke potensialet til restproduktene for bruk som gjødsel i det europeiske landbruket. I Norge vil arbeidet dreie seg om fiskeslam, et næringsrikt restråstoff fra oppdrettsnæringen som per i dag verken er...

SISTE NYHETER

- Advertisement -
- Advertisement -