Ramsløk er en kjent kulturplante i Norge, der de siste årene igjen er blitt en etterspurt råvare i det Nordiske kjøkken. Den er kjent for lukt og smak som noen forbinder med hvitløk, mens andre mener den har helt egne kvaliteter. Tekst og foto: Mette Goul Thomsen, NIBIO Ramsløk er kjent under forskjellige navn i de ulike landene, som bukke-løk (Buck...
Etter tre dager med smaksarbeid har juryen bestemt hvilke 40 produkter som går videre til finalen i Det Norske Måltid. De fagtunge juryene har vurdert produkter innen kategorier som sjømat, ost og øl. − Det var tøffe avgjørelser juryene måtte ta, og valget kunne tidvis være krevende, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid. Alle produsentene bidrar med noe...
Stor spredning i arbeidsoppgaver har preget arbeidet i Foregangsfylke-prosjektet for økologiske grønnsaker og potet. I grøntsektoren er veien kort fra produksjon til salg. I dette intervjuet forteller prosjektleder Kari Mette Holm fra arbeidet, som ble avsluttet ved nyttår. Tekst: Grete Lene Serikstad, NORSØK Fra 2009 fikk fylkesmennene i flere fylker midler fra Landbruksdirektoratet til Foregangsfylke-prosjekter. Disse fylkene har hatt et særlig...
For ca 20 år siden ble et utvalg av europeiske og amerikanske grønnsaksprodusenter, grossister og detaljister spurt hva de mente ville bli «det neste, store» innen grønnsaker, var svarene varierte og interessante. Innen tomater var det allerede mange ulike produkter, men likevel var det mange som etterlyste enda flere smaker varianter. De ønsket seg også agurker med en mye...
Norske asparges er et produkt som burde ha en sterk preferanse i forhold til det man får importert. Om man ikke stoler på sine egne sanser, viser blant annet en test gjennomført av Nofima at de norske aspargesene smaker langt bedre enn de som kommer fra Sør-Afrika, Ungarn eller hvor de nå importeres fra. Asparges fra vårt eget land...
– Målet er at fondet skal bidra til å øke verdiskapingen av norsk frukt og grønt med 150 prosent innen 2030. Fondet vil støtte forsknings- og utviklingsprosjekter som for eksempel kan gi helårsproduksjon av flere vekster, effektivisere innhøsting og plukking gjennom robotisering eller utvikle mer robuste og motstandsdyktige sorter, sier Alvhild Hedstein som er leder for fondet. På Gartnerkongressen i...
For ellevte gang er prisen for “Beste norske kokebok” delt ut, og årets vinner ble Tom Victor Gausdal og Stian Floer med boka “Grønnsakskokeboka”. Etter en jevn og spennende finalerunde, ble det i år “Grønnsakskokeboka” som fikk den attraktive prisen under et arrangement i Norli Eldorado, torsdag 29. november. Juryens begrunnelse var følgende: «Hvordan gjøre grønn mat fristende for stadig flere mennesker?...
Louise Gjør og hennes gårdsutsalg i Stange Vestbygd stakk av med Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Innlandet. Prisen på 50 000 kroner vil komme godt med til utvikling av driften og det nye konseptet med videreforedling av ukurante grønnsaker. Tekst: Innovasjon Norge -Jeg er stolt og ydmyk over å ha vunnet Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Innlandet 2020, sier Louise. Drømmen var å synliggjøre...
Grofondet har tildelt midler til seks prosjekter av de totalt 31 søknadene som ble behandlet i denne runden. Følgende prosjekter har fått støtte: (Klikk på lenkene for å lese mer om det enkelte prosjekt) • Utvikling av teknikk for kjølelagring av hagebruksvekster med dårlig lagringsevne. • PolliVest – pilotprosjekt om økt bruk av bier til pollinering • Norsk søtpotet • Kvalitetssikring av frøavlsmaterialet til Målselvnepe...
Hvorfor sier vi at tomater er grønnsaker, når de botanisk sett er et bær? Dette spørsmålet ble nylig tatt opp i The Washington Post, der de fortalte at spørsmålet faktisk var oppe i USAs høyesterett på slutten av 1800-tallet. Tekst og foto: Dag Eivind Gangås Bakgrunnen var at det var 10 % toll på import av grønnsaker, mens det ikke var...

SISTE NYHETER

- Advertisement -
- Advertisement -