Etter en kald vår kan vi nå glede oss over flere norske, friske grønnsaker i butikkhyllene. Nå kan vi lage noe godt med asparges, nykål, rabarbra, reddik og hjertesalat, og om ikke så lenge kommer det enda flere grønnsaker og bær på løpende bånd, jubler Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. Opplysningskontoret for frukt og grønt Toril er utdannet...
Gulroten kan leve lengre i kjøleskapet hvis den er lagret optimalt. I forskningsprosjektet OPTIROT, har seniorforsker Hanne Larsen i Nofima, sett nærmere på hva som skal til for å minske svinnet på gulrøtter. Tekst og bilder: Nofima Svinn på produserte grønnsaker under lagring og distribusjon utgjør opp mot hele 30 prosent. Hovedmålet i OPTIROT-prosjektet er å redusere svinnet på rotgrønnsaker med...
For ca 20 år siden ble et utvalg av europeiske og amerikanske grønnsaksprodusenter, grossister og detaljister spurt hva de mente ville bli «det neste, store» innen grønnsaker, var svarene varierte og interessante. Innen tomater var det allerede mange ulike produkter, men likevel var det mange som etterlyste enda flere smaker varianter. De ønsket seg også agurker med en mye...
Nå kommer de norske sesongvarene som perler på en snor. Det er lurt å følge med på hva som dukker opp i butikkhyllene fremover, for nå kommer alle de fantastiske norske grønnsakene, fruktene og bærene vi har ventet på! Opplysningskontoret for frukt og grønt Kommer på løpende bånd  Det gjelder å nyte alle de gode råvarene som er i sesong nå, før...
I prosjektet POTETGIV har NORSØK undersøkt om tidlige potetsorter kan gi brukbar avling og lagringsdyktige poteter uten kjemisk behandling mot tørråte, for å øke interessen for dyrking og omsetning av økologisk potet i Midt-Norge. Tekst: Anne-Kristin Løes Prosjektet POTETGIV var ettårig og ble gjennomført med tre feltforsøk i Midt-Norge sommeren 2019. Tidlige potetsorter ble valgt med tanke på at disse kan oppnå...
– Målet er at fondet skal bidra til å øke verdiskapingen av norsk frukt og grønt med 150 prosent innen 2030. Fondet vil støtte forsknings- og utviklingsprosjekter som for eksempel kan gi helårsproduksjon av flere vekster, effektivisere innhøsting og plukking gjennom robotisering eller utvikle mer robuste og motstandsdyktige sorter, sier Alvhild Hedstein som er leder for fondet. På Gartnerkongressen i...
Louise Gjør og hennes gårdsutsalg i Stange Vestbygd stakk av med Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Innlandet. Prisen på 50 000 kroner vil komme godt med til utvikling av driften og det nye konseptet med videreforedling av ukurante grønnsaker. Tekst: Innovasjon Norge -Jeg er stolt og ydmyk over å ha vunnet Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Innlandet 2020, sier Louise. Drømmen var å synliggjøre...
De fleste diskusjoner om lønnsomheten i norsk produksjon av grønnsaker, frukt og bær ender naturlig nok snart opp i sammenligninger med forholdene nedover i EU. Her blir det synset og hevdet, gjerne basert på tynt grunnlag, rykter og overdrivelser i begge retninger, alt etter hvilket utgangspunkt man har i debatten. Hvis du har lyst til å ha litt mer...
Hva frister mest, en tomat produsert i Norge eller Spania? Resultater fra en fersk forbrukerundersøkelse i kantiner viser at over 80 prosent foretrakk norsk tomat. Tekst: Emil Bremnes, Nofima I vinter gjennomførte forskere ved Nofima en smakstest på norske og spanske tomater i fem kantiner i Rogaland. Undersøkelsen er en del av det 4-årige prosjektet BioFresh, ledet av Nibio og finansiert...
Bruk av plantehakk som jorddekke i økologiske radkulturer Innen dyrking av radkulturer kan konkurranse fra ugras være utfordrende og i økologisk produksjon kan tilgang til gjødsel være lav. Jorddekke med plantehakk har lenge vært kjent som en måte å holde ugraset nede på. Ved å bruke grønt plantemateriale kan man dessuten tilføre mye næringsstoffer til kulturplantene. Generelt vil bruk av...

SISTE NYHETER

- Advertisement -
- Advertisement -