Hvorfor sier vi at tomater er grønnsaker, når de botanisk sett er et bær? Dette spørsmålet ble nylig tatt opp i The Washington Post, der de fortalte at spørsmålet faktisk var oppe i USAs høyesterett på slutten av 1800-tallet. Tekst og foto: Dag Eivind Gangås Bakgrunnen var at det var 10 % toll på import av grønnsaker, mens det ikke var...
Nederlandske supermarked skal redusere mengden emballasje med 20% innen 2025, ifølge supermarked-organisasjonen CBL. Etter det organisasjonen opplyser til RTL Nieuws reports skal supermarkedene begynne med frukt og grønt. «Det viktigste spørsmålet er hvilken funksjon emballasjen har. Hvor det er mulig, og det også er den mest bærekraftige løsningen, skal vi redusere emballasjebruken betydelig», uttaler organisasjonen. I tillegg til å bruke mindre...
Grofondet har tildelt midler til seks prosjekter av de totalt 31 søknadene som ble behandlet i denne runden. Følgende prosjekter har fått støtte: (Klikk på lenkene for å lese mer om det enkelte prosjekt) • Utvikling av teknikk for kjølelagring av hagebruksvekster med dårlig lagringsevne. • PolliVest – pilotprosjekt om økt bruk av bier til pollinering • Norsk søtpotet • Kvalitetssikring av frøavlsmaterialet til Målselvnepe...
Med god hjelp fra familien driver Anette Skarstad Skarstad Gartneri, et gartneri med gårdskafé, gårdsbutikk og produksjonskjøkken i Kongsvinger. Gartneriet er kjent for sine ferske kvalitetsgrønnsaker fra veksthus og friland. Fredag 25. oktober ble Skarstad Gartneri hedret med Bedriftsutviklingsprisen for landbruket i Hedmark. Tekst: Innovasjon Norge -For en utrolig hyggelig overraskelse! Det betyr mye for oss at arbeidet vårt med å...
Joakim Lindgren og Nina Kristoffersen, begge kokker på Statholdergaarden i Oslo, ble kåret til Årets grønne kokk i en svært sterk og jevn konkurranse. På andreplass kom Odd Rainer Hildrum og Christer Rørlien Henriksen, begge kokker ved Bjerck Restaurant, Bergen, og på siste pallplass kom Eline Sofie Sunde og Emilie Søbakken Rustad, begge kokker på Hotel Bristol, Oslo. Tekst: Dag...
Louise Gjør og hennes gårdsutsalg i Stange Vestbygd stakk av med Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Innlandet. Prisen på 50 000 kroner vil komme godt med til utvikling av driften og det nye konseptet med videreforedling av ukurante grønnsaker. Tekst: Innovasjon Norge -Jeg er stolt og ydmyk over å ha vunnet Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Innlandet 2020, sier Louise. Drømmen var å synliggjøre...
Rosnes Gård ble kjøpt av Aslaug og Per Rosnes i 1953. Til å begynne med hadde de grønsaker og korn på 50 mål, og i 1968 bygget de veksthus på 700kvm. Fire år sendere bygget de ut til 2.000 kvm. De dyrket tomater, agurk, salat og snitt-krysantemum. Alene I 1988 tok Ingunn og tvillingbroren over driften, og de utvidet videre til...
– Målet er at fondet skal bidra til å øke verdiskapingen av norsk frukt og grønt med 150 prosent innen 2030. Fondet vil støtte forsknings- og utviklingsprosjekter som for eksempel kan gi helårsproduksjon av flere vekster, effektivisere innhøsting og plukking gjennom robotisering eller utvikle mer robuste og motstandsdyktige sorter, sier Alvhild Hedstein som er leder for fondet. På Gartnerkongressen i...
Stor spredning i arbeidsoppgaver har preget arbeidet i Foregangsfylke-prosjektet for økologiske grønnsaker og potet. I grøntsektoren er veien kort fra produksjon til salg. I dette intervjuet forteller prosjektleder Kari Mette Holm fra arbeidet, som ble avsluttet ved nyttår. Tekst: Grete Lene Serikstad, NORSØK Fra 2009 fikk fylkesmennene i flere fylker midler fra Landbruksdirektoratet til Foregangsfylke-prosjekter. Disse fylkene har hatt et særlig...
- Advertisement -

SISTE NYHETER

- Advertisement -
- Advertisement -