– Målet er at fondet skal bidra til å øke verdiskapingen av norsk frukt og grønt med 150 prosent innen 2030. Fondet vil støtte forsknings- og utviklingsprosjekter som for eksempel kan gi helårsproduksjon av flere vekster, effektivisere innhøsting og plukking gjennom robotisering eller utvikle mer robuste og motstandsdyktige sorter, sier Alvhild Hedstein som er leder for fondet.
På Gartnerkongressen i...
Stor spredning i arbeidsoppgaver har preget arbeidet i Foregangsfylke-prosjektet for økologiske grønnsaker og potet. I grøntsektoren er veien kort fra produksjon til salg. I dette intervjuet forteller prosjektleder Kari Mette Holm fra arbeidet, som ble avsluttet ved nyttår.
Tekst: Grete Lene Serikstad, NORSØK
Fra 2009 fikk fylkesmennene i flere fylker midler fra Landbruksdirektoratet til Foregangsfylke-prosjekter. Disse fylkene har hatt et særlig...
Louise Gjør og hennes gårdsutsalg i Stange Vestbygd stakk av med Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Innlandet. Prisen på 50 000 kroner vil komme godt med til utvikling av driften og det nye konseptet med videreforedling av ukurante grønnsaker.
Tekst: Innovasjon Norge
-Jeg er stolt og ydmyk over å ha vunnet Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Innlandet
2020, sier Louise. Drømmen var å synliggjøre...
Etter tre dager med smaksarbeid har juryen bestemt hvilke 40 produkter som går videre til finalen i Det Norske Måltid. De fagtunge juryene har vurdert produkter innen kategorier som sjømat, ost og øl. − Det var tøffe avgjørelser juryene måtte ta, og valget kunne tidvis være krevende, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid.
Alle produsentene bidrar med noe...
Grofondet har tildelt midler til seks prosjekter av de totalt 31 søknadene som ble behandlet i denne runden.
Følgende prosjekter har fått støtte:
(Klikk på lenkene for å lese mer om det enkelte prosjekt)
• Utvikling av teknikk for kjølelagring av hagebruksvekster med dårlig lagringsevne.
• PolliVest – pilotprosjekt om økt bruk av bier til pollinering
• Norsk søtpotet
• Kvalitetssikring av frøavlsmaterialet til Målselvnepe...
For ellevte gang er prisen for “Beste norske kokebok” delt ut, og årets vinner ble Tom Victor Gausdal og Stian Floer med boka “Grønnsakskokeboka”.
Etter en jevn og spennende finalerunde, ble det i år “Grønnsakskokeboka” som fikk den attraktive prisen under et arrangement i Norli Eldorado, torsdag 29. november.
Juryens begrunnelse var følgende:
«Hvordan gjøre grønn mat fristende for stadig flere mennesker?...
Løk er anvendelig, smakfull, rimelig og sunn, men hvilken løk passer til det du skal servere? Matfaglig rådgiver og kokk Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt gir deg noen enkle løktips på veien.
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gul løk
Finnes det et kjøkken med sans for god smak uten gul løk? Neppe. Gul løk er helt uunnværlig på kjøkkenet....
Bruk av plantehakk som jorddekke i økologiske radkulturer
Innen dyrking av radkulturer kan konkurranse fra ugras være utfordrende og i økologisk produksjon kan tilgang til gjødsel være lav. Jorddekke med plantehakk har lenge vært kjent som en måte å holde ugraset nede på. Ved å bruke grønt plantemateriale kan man dessuten tilføre mye næringsstoffer til kulturplantene. Generelt vil bruk av...
Poteten har sin egen merkedag, nemlig onsdagen i uke 40 som i år er 6. oktober. Potetdagen er en merkedag for å sette søkelys på alt det positive omkring poteten. Denne anvendelige rotknollen fortjener virkelig en større oppmerksomhet og større plass i vårt kosthold.
- Poteten er viktig i vårt kosthold fordi den inneholder kostfiber, vitaminer og mineraler og den...
Rosnes Gård ble kjøpt av Aslaug og Per Rosnes i 1953. Til å begynne med hadde de grønsaker og korn på 50 mål, og i 1968 bygget de veksthus på 700kvm. Fire år sendere bygget de ut til 2.000 kvm. De dyrket tomater, agurk, salat og snitt-krysantemum.
Alene
I 1988 tok Ingunn og tvillingbroren over driften, og de utvidet videre til...
SISTE NYHETER
- Advertisement -
- Advertisement -