Etter tre dager med smaksarbeid har juryen bestemt hvilke 40 produkter som går videre til finalen i Det Norske Måltid. De fagtunge juryene har vurdert produkter innen kategorier som sjømat, ost og øl. − Det var tøffe avgjørelser juryene måtte ta, og valget kunne tidvis være krevende, sier Kristin Austigard, leder for Det Norske Måltid. Alle produsentene bidrar med noe...
Med god hjelp fra familien driver Anette Skarstad Skarstad Gartneri, et gartneri med gårdskafé, gårdsbutikk og produksjonskjøkken i Kongsvinger. Gartneriet er kjent for sine ferske kvalitetsgrønnsaker fra veksthus og friland. Fredag 25. oktober ble Skarstad Gartneri hedret med Bedriftsutviklingsprisen for landbruket i Hedmark. Tekst: Innovasjon Norge -For en utrolig hyggelig overraskelse! Det betyr mye for oss at arbeidet vårt med å...
Louise Gjør og hennes gårdsutsalg i Stange Vestbygd stakk av med Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Innlandet. Prisen på 50 000 kroner vil komme godt med til utvikling av driften og det nye konseptet med videreforedling av ukurante grønnsaker. Tekst: Innovasjon Norge -Jeg er stolt og ydmyk over å ha vunnet Bedriftsutviklingsprisen i landbruket i Innlandet 2020, sier Louise. Drømmen var å synliggjøre...
Hva frister mest, en tomat produsert i Norge eller Spania? Resultater fra en fersk forbrukerundersøkelse i kantiner viser at over 80 prosent foretrakk norsk tomat. Tekst: Emil Bremnes, Nofima I vinter gjennomførte forskere ved Nofima en smakstest på norske og spanske tomater i fem kantiner i Rogaland. Undersøkelsen er en del av det 4-årige prosjektet BioFresh, ledet av Nibio og finansiert...
– Målet er at fondet skal bidra til å øke verdiskapingen av norsk frukt og grønt med 150 prosent innen 2030. Fondet vil støtte forsknings- og utviklingsprosjekter som for eksempel kan gi helårsproduksjon av flere vekster, effektivisere innhøsting og plukking gjennom robotisering eller utvikle mer robuste og motstandsdyktige sorter, sier Alvhild Hedstein som er leder for fondet. På Gartnerkongressen i...
Poteten har sin egen merkedag, nemlig onsdagen i uke 40 som i år er 6. oktober. Potetdagen er en merkedag for å sette søkelys på alt det positive omkring poteten. Denne anvendelige rotknollen fortjener virkelig en større oppmerksomhet og større plass i vårt kosthold. - Poteten er viktig i vårt kosthold fordi den inneholder kostfiber, vitaminer og mineraler og den...
Nederlandske supermarked skal redusere mengden emballasje med 20% innen 2025, ifølge supermarked-organisasjonen CBL. Etter det organisasjonen opplyser til RTL Nieuws reports skal supermarkedene begynne med frukt og grønt. «Det viktigste spørsmålet er hvilken funksjon emballasjen har. Hvor det er mulig, og det også er den mest bærekraftige løsningen, skal vi redusere emballasjebruken betydelig», uttaler organisasjonen. I tillegg til å bruke mindre...
I prosjektet POTETGIV har NORSØK undersøkt om tidlige potetsorter kan gi brukbar avling og lagringsdyktige poteter uten kjemisk behandling mot tørråte, for å øke interessen for dyrking og omsetning av økologisk potet i Midt-Norge. Tekst: Anne-Kristin Løes Prosjektet POTETGIV var ettårig og ble gjennomført med tre feltforsøk i Midt-Norge sommeren 2019. Tidlige potetsorter ble valgt med tanke på at disse kan oppnå...
Ramsløk er en kjent kulturplante i Norge, der de siste årene igjen er blitt en etterspurt råvare i det Nordiske kjøkken. Den er kjent for lukt og smak som noen forbinder med hvitløk, mens andre mener den har helt egne kvaliteter. Tekst og foto: Mette Goul Thomsen, NIBIO Ramsløk er kjent under forskjellige navn i de ulike landene, som bukke-løk (Buck...
Grønnkål (Brassica oleracea sabellica) begeistrer både kokker og ernæringseksperter. Den litt eksotiske grønnsaken er smekkfull av næringsstoffer og du skal lete lenge etter noe som er mer sunt å spise. Bildet er tatt under innhøsting 24. januar på Frosta i Trøndelag. Tekst: Dag Eivind Gangås / Frukt.no Foto: Roar Vold Kvaliteten er topp til tross for snø og kulde, for grønnkål er en...

SISTE NYHETER

- Advertisement -
- Advertisement -