Grønnkål (Brassica oleracea sabellica) begeistrer både kokker og ernæringseksperter. Den litt eksotiske grønnsaken er smekkfull av næringsstoffer og du skal lete lenge etter noe som er mer sunt å spise. Bildet er tatt under innhøsting 24. januar på Frosta i Trøndelag. Tekst: Dag Eivind Gangås / Frukt.no Foto: Roar Vold Kvaliteten er topp til tross for snø og kulde, for grønnkål er en...
Ramsløk er en kjent kulturplante i Norge, der de siste årene igjen er blitt en etterspurt råvare i det Nordiske kjøkken. Den er kjent for lukt og smak som noen forbinder med hvitløk, mens andre mener den har helt egne kvaliteter. Tekst og foto: Mette Goul Thomsen, NIBIO Ramsløk er kjent under forskjellige navn i de ulike landene, som bukke-løk (Buck...
Mange matprodusenter trenger mer kunnskap for å ta i bruk norske råvarer i utviklingen av sunne og attraktive plantebaserte alternativ. Nofima-forskere er i gang med å samle kunnskapen og utvikle forståelse for fundamentale prinsipper. Tekst: Nofima Bildetekst: Ekstruderen kan brukes til både tørr- og våtekstrudering. Forsker Catia Saldanha do Carmo har kartlagt effekter ved begge teknologiene. Foto/cc: Joe Urrutia/Nofima Forskerne ønsker å...
Midtnattsola er viktig for Nord-Norge, men hvordan påvirker den matproduksjonen? Et nytt forskningsprosjekt skal studere hvordan det arktiske lyset påvirker produksjonen av grønnsaker i nord på godt og vondt. Tekst: Norsk Landbrukssamvirke -Et viktig prosjekt som er avgjørende for at vi skal kunne ha matproduksjon over hele landet. Det er ikke bare bare å ha grøntproduksjon såpass langt nord - faktisk...
Grofondet har tildelt midler til seks prosjekter av de totalt 31 søknadene som ble behandlet i denne runden. Følgende prosjekter har fått støtte: (Klikk på lenkene for å lese mer om det enkelte prosjekt) • Utvikling av teknikk for kjølelagring av hagebruksvekster med dårlig lagringsevne. • PolliVest – pilotprosjekt om økt bruk av bier til pollinering • Norsk søtpotet • Kvalitetssikring av frøavlsmaterialet til Målselvnepe...
Hvorfor sier vi at tomater er grønnsaker, når de botanisk sett er et bær? Dette spørsmålet ble nylig tatt opp i The Washington Post, der de fortalte at spørsmålet faktisk var oppe i USAs høyesterett på slutten av 1800-tallet. Tekst og foto: Dag Eivind Gangås Bakgrunnen var at det var 10 % toll på import av grønnsaker, mens det ikke var...
Rosnes Gård ble kjøpt av Aslaug og Per Rosnes i 1953. Til å begynne med hadde de grønsaker og korn på 50 mål, og i 1968 bygget de veksthus på 700kvm. Fire år sendere bygget de ut til 2.000 kvm. De dyrket tomater, agurk, salat og snitt-krysantemum. Alene I 1988 tok Ingunn og tvillingbroren over driften, og de utvidet videre til...
Joakim Lindgren og Nina Kristoffersen, begge kokker på Statholdergaarden i Oslo, ble kåret til Årets grønne kokk i en svært sterk og jevn konkurranse. På andreplass kom Odd Rainer Hildrum og Christer Rørlien Henriksen, begge kokker ved Bjerck Restaurant, Bergen, og på siste pallplass kom Eline Sofie Sunde og Emilie Søbakken Rustad, begge kokker på Hotel Bristol, Oslo. Tekst: Dag...
– Målet er at fondet skal bidra til å øke verdiskapingen av norsk frukt og grønt med 150 prosent innen 2030. Fondet vil støtte forsknings- og utviklingsprosjekter som for eksempel kan gi helårsproduksjon av flere vekster, effektivisere innhøsting og plukking gjennom robotisering eller utvikle mer robuste og motstandsdyktige sorter, sier Alvhild Hedstein som er leder for fondet. På Gartnerkongressen i...
Hva frister mest, en tomat produsert i Norge eller Spania? Resultater fra en fersk forbrukerundersøkelse i kantiner viser at over 80 prosent foretrakk norsk tomat. Tekst: Emil Bremnes, Nofima I vinter gjennomførte forskere ved Nofima en smakstest på norske og spanske tomater i fem kantiner i Rogaland. Undersøkelsen er en del av det 4-årige prosjektet BioFresh, ledet av Nibio og finansiert...

SISTE NYHETER

- Advertisement -
- Advertisement -