Grofondet har tildelt midler til seks prosjekter av de totalt 31 søknadene som ble behandlet i denne runden.
Følgende prosjekter har fått støtte:
(Klikk på lenkene for å lese mer om det enkelte prosjekt)
• Utvikling av teknikk for kjølelagring av hagebruksvekster med dårlig lagringsevne.
• PolliVest – pilotprosjekt om økt bruk av bier til pollinering
• Norsk søtpotet
• Kvalitetssikring av frøavlsmaterialet til Målselvnepe...
Hvorfor sier vi at tomater er grønnsaker, når de botanisk sett er et bær? Dette spørsmålet ble nylig tatt opp i The Washington Post, der de fortalte at spørsmålet faktisk var oppe i USAs høyesterett på slutten av 1800-tallet.
Tekst og foto: Dag Eivind Gangås
Bakgrunnen var at det var 10 % toll på import av grønnsaker, mens det ikke var...
Norske asparges er et produkt som burde ha en sterk preferanse i forhold til det man får importert. Om man ikke stoler på sine egne sanser, viser blant annet en test gjennomført av Nofima at de norske aspargesene smaker langt bedre enn de som kommer fra Sør-Afrika, Ungarn eller hvor de nå importeres fra. Asparges fra vårt eget land...
Rosnes Gård ble kjøpt av Aslaug og Per Rosnes i 1953. Til å begynne med hadde de grønsaker og korn på 50 mål, og i 1968 bygget de veksthus på 700kvm. Fire år sendere bygget de ut til 2.000 kvm. De dyrket tomater, agurk, salat og snitt-krysantemum.
Alene
I 1988 tok Ingunn og tvillingbroren over driften, og de utvidet videre til...
– Målet er at fondet skal bidra til å øke verdiskapingen av norsk frukt og grønt med 150 prosent innen 2030. Fondet vil støtte forsknings- og utviklingsprosjekter som for eksempel kan gi helårsproduksjon av flere vekster, effektivisere innhøsting og plukking gjennom robotisering eller utvikle mer robuste og motstandsdyktige sorter, sier Alvhild Hedstein som er leder for fondet.
På Gartnerkongressen i...
Ramsløk er en kjent kulturplante i Norge, der de siste årene igjen er blitt en etterspurt råvare i det Nordiske kjøkken. Den er kjent for lukt og smak som noen forbinder med hvitløk, mens andre mener den har helt egne kvaliteter.
Tekst og foto: Mette Goul Thomsen, NIBIO
Ramsløk er kjent under forskjellige navn i de ulike landene, som bukke-løk (Buck...
Bruk av plantehakk som jorddekke i økologiske radkulturer
Innen dyrking av radkulturer kan konkurranse fra ugras være utfordrende og i økologisk produksjon kan tilgang til gjødsel være lav. Jorddekke med plantehakk har lenge vært kjent som en måte å holde ugraset nede på. Ved å bruke grønt plantemateriale kan man dessuten tilføre mye næringsstoffer til kulturplantene. Generelt vil bruk av...
For ellevte gang er prisen for “Beste norske kokebok” delt ut, og årets vinner ble Tom Victor Gausdal og Stian Floer med boka “Grønnsakskokeboka”.
Etter en jevn og spennende finalerunde, ble det i år “Grønnsakskokeboka” som fikk den attraktive prisen under et arrangement i Norli Eldorado, torsdag 29. november.
Juryens begrunnelse var følgende:
«Hvordan gjøre grønn mat fristende for stadig flere mennesker?...
Mange matprodusenter trenger mer kunnskap for å ta i bruk norske råvarer i utviklingen av sunne og attraktive plantebaserte alternativ. Nofima-forskere er i gang med å samle kunnskapen og utvikle forståelse for fundamentale prinsipper.
Tekst: Nofima
Bildetekst: Ekstruderen kan brukes til både tørr- og våtekstrudering. Forsker Catia Saldanha do Carmo har kartlagt effekter ved begge teknologiene. Foto/cc: Joe Urrutia/Nofima
Forskerne ønsker å...
Det norske folk ser frem til å kunne spise norske jordbær og det gjelder i alle aldersgrupper (1). Folk ser også frem til norske nypoteter og norske grønnsaker. Desto eldre aldersgruppe, jo mer ser en frem til det norske.
Tekst og bilder: Opplysningskontoret for frukt og grønt
Årets første nykål er å finne i butikken og vi kan glede oss over...
SISTE NYHETER
- Advertisement -
- Advertisement -