Grofondet har tildelt midler til seks prosjekter av de totalt 31 søknadene som ble behandlet i denne runden. Følgende prosjekter har fått støtte: (Klikk på lenkene for å lese mer om det enkelte prosjekt) • Utvikling av teknikk for kjølelagring av hagebruksvekster med dårlig lagringsevne. • PolliVest – pilotprosjekt om økt bruk av bier til pollinering • Norsk søtpotet • Kvalitetssikring av frøavlsmaterialet til Målselvnepe...
Hvorfor sier vi at tomater er grønnsaker, når de botanisk sett er et bær? Dette spørsmålet ble nylig tatt opp i The Washington Post, der de fortalte at spørsmålet faktisk var oppe i USAs høyesterett på slutten av 1800-tallet. Tekst og foto: Dag Eivind Gangås Bakgrunnen var at det var 10 % toll på import av grønnsaker, mens det ikke var...
– Målet er at fondet skal bidra til å øke verdiskapingen av norsk frukt og grønt med 150 prosent innen 2030. Fondet vil støtte forsknings- og utviklingsprosjekter som for eksempel kan gi helårsproduksjon av flere vekster, effektivisere innhøsting og plukking gjennom robotisering eller utvikle mer robuste og motstandsdyktige sorter, sier Alvhild Hedstein som er leder for fondet. På Gartnerkongressen i...
Ramsløk er en kjent kulturplante i Norge, der de siste årene igjen er blitt en etterspurt råvare i det Nordiske kjøkken. Den er kjent for lukt og smak som noen forbinder med hvitløk, mens andre mener den har helt egne kvaliteter. Tekst og foto: Mette Goul Thomsen, NIBIO Ramsløk er kjent under forskjellige navn i de ulike landene, som bukke-løk (Buck...
Norske asparges er et produkt som burde ha en sterk preferanse i forhold til det man får importert. Om man ikke stoler på sine egne sanser, viser blant annet en test gjennomført av Nofima at de norske aspargesene smaker langt bedre enn de som kommer fra Sør-Afrika, Ungarn eller hvor de nå importeres fra. Asparges fra vårt eget land...
Rosnes Gård ble kjøpt av Aslaug og Per Rosnes i 1953. Til å begynne med hadde de grønsaker og korn på 50 mål, og i 1968 bygget de veksthus på 700kvm. Fire år sendere bygget de ut til 2.000 kvm. De dyrket tomater, agurk, salat og snitt-krysantemum. Alene I 1988 tok Ingunn og tvillingbroren over driften, og de utvidet videre til...
Med god hjelp fra familien driver Anette Skarstad Skarstad Gartneri, et gartneri med gårdskafé, gårdsbutikk og produksjonskjøkken i Kongsvinger. Gartneriet er kjent for sine ferske kvalitetsgrønnsaker fra veksthus og friland. Fredag 25. oktober ble Skarstad Gartneri hedret med Bedriftsutviklingsprisen for landbruket i Hedmark. Tekst: Innovasjon Norge -For en utrolig hyggelig overraskelse! Det betyr mye for oss at arbeidet vårt med å...
Norsk hodekål er kalorifattig supermat og gull verdt for kropp og klode. Tekst og foto: OFG  – Det er gode grunner til å kåle det til litt oftere! Med pandemien og forkjølelsessesongen rundt oss er det viktig å kjøpe inn råvarer og ingredienser som styrker immunforsvaret og beskytter deg litt ekstra mot nysende neser rundt deg. Kål kan hjelpe til med...
Joakim Lindgren og Nina Kristoffersen, begge kokker på Statholdergaarden i Oslo, ble kåret til Årets grønne kokk i en svært sterk og jevn konkurranse. På andreplass kom Odd Rainer Hildrum og Christer Rørlien Henriksen, begge kokker ved Bjerck Restaurant, Bergen, og på siste pallplass kom Eline Sofie Sunde og Emilie Søbakken Rustad, begge kokker på Hotel Bristol, Oslo. Tekst: Dag...
De aller fleste av oss spiser for lite frukt og grønnsaker daglig. Kun 22 % av nordmenn får i seg Helsedirektoratets anbefalte 5 om dagen. Nå på vinteren bør vi spise mer norske rotgrønnsaker. De er næringsrike, kalorifattige, og de lager seg selv i ovnen. Rotgrønnsaker smaker godt til alle typer middager enten du skal ha fisk, kjøtt eller...

SISTE NYHETER

- Advertisement -
- Advertisement -