De fleste diskusjoner om lønnsomheten i norsk produksjon av grønnsaker, frukt og bær ender naturlig nok snart opp i sammenligninger med forholdene nedover i EU. Her blir det synset og hevdet, gjerne basert på tynt grunnlag, rykter og overdrivelser i begge retninger, alt etter hvilket utgangspunkt man har i debatten. Hvis du har lyst til å ha litt mer...
Etylen er et plantehormon som fremskynder modningsprosessen hos frukter, grønnsaker og blomster. Når frukt under modning begynner å endre farge, blir mykere, og utvikler sin typiske smak og aroma, er det under påvirkning av etylen. Etter høsting fortsetter fruktene å produsere etylen, og moden frukt kan påvirke modningen i mindre moden frukt ved samlagring. Det er derfor viktig å...
Nederlandske supermarked skal redusere mengden emballasje med 20% innen 2025, ifølge supermarked-organisasjonen CBL. Etter det organisasjonen opplyser til RTL Nieuws reports skal supermarkedene begynne med frukt og grønt. «Det viktigste spørsmålet er hvilken funksjon emballasjen har. Hvor det er mulig, og det også er den mest bærekraftige løsningen, skal vi redusere emballasjebruken betydelig», uttaler organisasjonen. I tillegg til å bruke mindre...
Du kan finne på navnet i en stor sommerkonkurranse. I juryen sitter landbruks- og matminister Olaug Bollestad og TV-kokk Wenche Andersen med flere. Tekst: Matmerk I over tretten år har sortsutviklerne hos Graminor utenfor Hamar jobbet med utviklingen av en ny, norsk jordbærsort de har stor tru på. Den er frisk, herdig og aromatisk – og DU få finne på navnet...
Mattilsynet har sjekket merking av 124 produkter innen frukt, bær og grønnsaker, samt matpoteter. Frukt, bær og grønnsaker utgjorde 89 produkter, matpoteter utgjorde 35 produkter. 34 prosent av produktene hadde mindre eller større feil i forhold til regelverket. Ingen av feilene som ble oppdaget utgjorde noen helsefare. Merkefeilene Mattilsynet fant i kampanjen, som ble gjennomført høsten 2019, er nå...
Eplet er vår viktigste norskproduserte frukt, og det har hatt sin egen dag i 30 år. Det var Opplysningskontoret for frukt og grønt som etablere Den norske epledagen i 1990. Dagen feires den siste tirsdag i september som i år faller på 29. september. Gerd Byermoen, OFG - Vi gleder oss alltid like mye til den norske eplesesongen. Men kanskje litt...
For første gong legg Norsk genressurssenter fram ei samla oversikt over dei gamle fruktsortane av nasjonal verdi som er bevarte i 27 klonsamlingar rundt i Noreg. Oversikta viser 424 eplesortar, 80 plomme-, 46 søtkirsebær- og 75 pæresortar. Tekst: Kjersti Kildahl, NIBIO Bak oversiktene med frukt-, bær- og blomesortar ligg innrapporterte data frå årsrapportane til aktive klonarkiv og back-up samlingar. Vi kan...
Nå bugner det av norske epler. I år har norske bønder en svært god eplesesong. Dette skyldes blant annet svært gode vekstvilkår og at nydyrkede felt slår til. I tillegg har den varme høsten også gjort sitt. Tekst: Toril Gulbrandsen, Innholdsrådgiver og matfaglig rådgiver i OFG - Hvert år feirer vi Den norske Epledagen siste tirsdag i september, og i år...
Foto: Representanter fra (f.v.): Obs! Haugesund, Meny.no, Elisabeth Dydland, Coop Mega Ålgård. Bunnpris & Gourmet Tyholt var ikke til stede da bildet ble tatt. Onsdag 20. oktober ble heder, ære og premier overrukket til årets ferske norgesmestere i konkurransen NM i frukt og grønt dagligvare 2021. Opplysningskontoret for frukt og grønt - Det er 14. gang vi arrangerer denne konkurransen og...

SISTE NYHETER

- Advertisement -
- Advertisement -