25. mars er den store vaffeldagen. Ta vaffelrøren til nye høyder med revet frukt og grønt i røra. Tekst og foto: OFG – Har du røren klar i kjøleskapet er det lett å steke opp noen plater du kan ta med i sekken på tur, nå som våren begynner å titte frem er det supert å kunne nyte naturen med noe godt...
Moderne eplesorter blir ført til arten Malus x domestica. Artsepitetet tilsier at dette er domestiserte planteslag, det vil si resultat av krysninger og fruktdyrking. Men hvor stammer genene til moderne spiseepler fra? Teorien hittil har vært opphav i fjellområder i Kasakhstan, men hvordan kom planteslaget til Vest-Europa? Nå har kinesiske forskere bekreftet at spiseeplenes gener fulgte Silkeveien fra grenseområdene...
Grøntproduksjonen i den nordlige landsdelen har lenge hatt en negativ trend. Nye produksjonsmetoder har imidlertid økt sjansene for å lykkes øke tilgjengeligheten av kortreiste grønnsaker og bær av høy kvalitet. Flere grønnsaker og bær som kålrot, gulrøtter, jordbær og bringebær trives godt under de relativet lavere temperaturene i Nord-Norge. Utfordringen nord i landet er en kort sesonglengde. Tekst: Anne...
De fleste diskusjoner om lønnsomheten i norsk produksjon av grønnsaker, frukt og bær ender naturlig nok snart opp i sammenligninger med forholdene nedover i EU. Her blir det synset og hevdet, gjerne basert på tynt grunnlag, rykter og overdrivelser i begge retninger, alt etter hvilket utgangspunkt man har i debatten. Hvis du har lyst til å ha litt mer...
Etylen er et plantehormon som fremskynder modningsprosessen hos frukter, grønnsaker og blomster. Når frukt under modning begynner å endre farge, blir mykere, og utvikler sin typiske smak og aroma, er det under påvirkning av etylen. Etter høsting fortsetter fruktene å produsere etylen, og moden frukt kan påvirke modningen i mindre moden frukt ved samlagring. Det er derfor viktig å...
Nederlandske supermarked skal redusere mengden emballasje med 20% innen 2025, ifølge supermarked-organisasjonen CBL. Etter det organisasjonen opplyser til RTL Nieuws reports skal supermarkedene begynne med frukt og grønt. «Det viktigste spørsmålet er hvilken funksjon emballasjen har. Hvor det er mulig, og det også er den mest bærekraftige løsningen, skal vi redusere emballasjebruken betydelig», uttaler organisasjonen. I tillegg til å bruke mindre...
Det sies at mange - om ikke de fleste nordmenn er maksimalt en generasjon eller to fra å være bønder, og vi har nok en oppfatning om at vi har sånn noenlunde peiling på hva som foregår på en gård. Derfor kan det komme som en overraskelse når vi får se hva som faktisk foregår. Ikke minst hvis vi...
Du kan finne på navnet i en stor sommerkonkurranse. I juryen sitter landbruks- og matminister Olaug Bollestad og TV-kokk Wenche Andersen med flere. Tekst: Matmerk I over tretten år har sortsutviklerne hos Graminor utenfor Hamar jobbet med utviklingen av en ny, norsk jordbærsort de har stor tru på. Den er frisk, herdig og aromatisk – og DU få finne på navnet...
Den norske fruktsesongen er i gang for fullt, og det ser ut til å bli den beste vi har hatt på flere år. Det er mye godt i vente for det norske folk. Tekst og foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt Morellsesongen er allerede godt i gang. I år er de også ekstra store og søte. – Det er en rekordstor produksjon...
Mattilsynet har sjekket merking av 124 produkter innen frukt, bær og grønnsaker, samt matpoteter. Frukt, bær og grønnsaker utgjorde 89 produkter, matpoteter utgjorde 35 produkter. 34 prosent av produktene hadde mindre eller større feil i forhold til regelverket. Ingen av feilene som ble oppdaget utgjorde noen helsefare. Merkefeilene Mattilsynet fant i kampanjen, som ble gjennomført høsten 2019, er nå...

SISTE NYHETER

- Advertisement -
- Advertisement -