25. mars er den store vaffeldagen. Ta vaffelrøren til nye høyder med revet frukt og grønt i røra. Tekst og foto: OFG – Har du røren klar i kjøleskapet er det lett å steke opp noen plater du kan ta med i sekken på tur, nå som våren begynner å titte frem er det supert å kunne nyte naturen med noe godt...
Du kan finne på navnet i en stor sommerkonkurranse. I juryen sitter landbruks- og matminister Olaug Bollestad og TV-kokk Wenche Andersen med flere. Tekst: Matmerk I over tretten år har sortsutviklerne hos Graminor utenfor Hamar jobbet med utviklingen av en ny, norsk jordbærsort de har stor tru på. Den er frisk, herdig og aromatisk – og DU få finne på navnet...
Mattilsynet har for første gang funnet to alvorlige virus som rammer jordbærplanter. Ingen av virusene har tidligere vært påvist i Norge, og begge ble funnet i bærfelt med importerte planter, skriver de i en pressemelding. Virusene ble funnet hos tre forskjellige produsenter; i Sogn og Fjordane, Aust-Agder og Buskerud. Disse blir fulgt opp av Mattilsynet. I følge Norsk Institutt for...
Den norske fruktsesongen er i gang for fullt, og det ser ut til å bli den beste vi har hatt på flere år. Det er mye godt i vente for det norske folk. Tekst og foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt Morellsesongen er allerede godt i gang. I år er de også ekstra store og søte. – Det er en rekordstor produksjon...
Etylen er et plantehormon som fremskynder modningsprosessen hos frukter, grønnsaker og blomster. Når frukt under modning begynner å endre farge, blir mykere, og utvikler sin typiske smak og aroma, er det under påvirkning av etylen. Etter høsting fortsetter fruktene å produsere etylen, og moden frukt kan påvirke modningen i mindre moden frukt ved samlagring. Det er derfor viktig å...
Nederlandske supermarked skal redusere mengden emballasje med 20% innen 2025, ifølge supermarked-organisasjonen CBL. Etter det organisasjonen opplyser til RTL Nieuws reports skal supermarkedene begynne med frukt og grønt. «Det viktigste spørsmålet er hvilken funksjon emballasjen har. Hvor det er mulig, og det også er den mest bærekraftige løsningen, skal vi redusere emballasjebruken betydelig», uttaler organisasjonen. I tillegg til å bruke mindre...
Hans Olav Bjerketvedt er født og oppvokst på Lunde gård på Bredsand, en gård som grenser til E18 i Rygge. I ungdomstiden var han aktivt med i gårdsdriften, men i voksen alder har han jobbet mest med eiendomsutvikling. For noen år siden fikk han et tips om at Dyre Gård like sør for Moss var til salgs, og han...
Hadde transportbransjen vært litt mer frempå innen temaet for dagen, kunne kanskje programmet gått enda mer på skinner. Siden togene fortsatt er avhengig av lok-førere - og de streiket – fikk arrangementet en litt amputert start, for firmaet Blue Ocean Robotics ble dermed forhindret fra å komme. Det la imidlertid ikke noen stor demper på stemningen, for det var...
De fleste diskusjoner om lønnsomheten i norsk produksjon av grønnsaker, frukt og bær ender naturlig nok snart opp i sammenligninger med forholdene nedover i EU. Her blir det synset og hevdet, gjerne basert på tynt grunnlag, rykter og overdrivelser i begge retninger, alt etter hvilket utgangspunkt man har i debatten. Hvis du har lyst til å ha litt mer...
Grøntproduksjonen i den nordlige landsdelen har lenge hatt en negativ trend. Nye produksjonsmetoder har imidlertid økt sjansene for å lykkes øke tilgjengeligheten av kortreiste grønnsaker og bær av høy kvalitet. Flere grønnsaker og bær som kålrot, gulrøtter, jordbær og bringebær trives godt under de relativet lavere temperaturene i Nord-Norge. Utfordringen nord i landet er en kort sesonglengde. Tekst: Anne...

SISTE NYHETER

- Advertisement -
- Advertisement -