Den norske fruktsesongen er i gang for fullt, og det ser ut til å bli den beste vi har hatt på flere år. Det er mye godt i vente for det norske folk. Tekst og foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt Morellsesongen er allerede godt i gang. I år er de også ekstra store og søte. – Det er en rekordstor produksjon...
Det sies at mange - om ikke de fleste nordmenn er maksimalt en generasjon eller to fra å være bønder, og vi har nok en oppfatning om at vi har sånn noenlunde peiling på hva som foregår på en gård. Derfor kan det komme som en overraskelse når vi får se hva som faktisk foregår. Ikke minst hvis vi...
Etylen er et plantehormon som fremskynder modningsprosessen hos frukter, grønnsaker og blomster. Når frukt under modning begynner å endre farge, blir mykere, og utvikler sin typiske smak og aroma, er det under påvirkning av etylen. Etter høsting fortsetter fruktene å produsere etylen, og moden frukt kan påvirke modningen i mindre moden frukt ved samlagring. Det er derfor viktig å...
Grøntproduksjonen i den nordlige landsdelen har lenge hatt en negativ trend. Nye produksjonsmetoder har imidlertid økt sjansene for å lykkes øke tilgjengeligheten av kortreiste grønnsaker og bær av høy kvalitet. Flere grønnsaker og bær som kålrot, gulrøtter, jordbær og bringebær trives godt under de relativet lavere temperaturene i Nord-Norge. Utfordringen nord i landet er en kort sesonglengde. Tekst: Anne...
25. mars er den store vaffeldagen. Ta vaffelrøren til nye høyder med revet frukt og grønt i røra. Tekst og foto: OFG – Har du røren klar i kjøleskapet er det lett å steke opp noen plater du kan ta med i sekken på tur, nå som våren begynner å titte frem er det supert å kunne nyte naturen med noe godt...
I butikkene finner du nå friske, saftige og sprø norske epler som du kan kjøpe inn til julen. Ny lagringsteknologi gjør at butikkene nå selger norske epler langt utover ordinær sesong og tydelig merking på eplene med Nyt Norge merket, gjør det lett for forbrukere å velge de norske eplene. Opplysningskontoret for frukt og grønt Bak satsingen står norske epleprodusenter, representert...
Foto: Representanter fra (f.v.): Obs! Haugesund, Meny.no, Elisabeth Dydland, Coop Mega Ålgård. Bunnpris & Gourmet Tyholt var ikke til stede da bildet ble tatt. Onsdag 20. oktober ble heder, ære og premier overrukket til årets ferske norgesmestere i konkurransen NM i frukt og grønt dagligvare 2021. Opplysningskontoret for frukt og grønt - Det er 14. gang vi arrangerer denne konkurransen og...
Nå bugner det av norske epler. I år har norske bønder en svært god eplesesong. Dette skyldes blant annet svært gode vekstvilkår og at nydyrkede felt slår til. I tillegg har den varme høsten også gjort sitt. Tekst: Toril Gulbrandsen, Innholdsrådgiver og matfaglig rådgiver i OFG - Hvert år feirer vi Den norske Epledagen siste tirsdag i september, og i år...
For første gong legg Norsk genressurssenter fram ei samla oversikt over dei gamle fruktsortane av nasjonal verdi som er bevarte i 27 klonsamlingar rundt i Noreg. Oversikta viser 424 eplesortar, 80 plomme-, 46 søtkirsebær- og 75 pæresortar. Tekst: Kjersti Kildahl, NIBIO Bak oversiktene med frukt-, bær- og blomesortar ligg innrapporterte data frå årsrapportane til aktive klonarkiv og back-up samlingar. Vi kan...
Eplet er vår viktigste norskproduserte frukt, og det har hatt sin egen dag i 30 år. Det var Opplysningskontoret for frukt og grønt som etablere Den norske epledagen i 1990. Dagen feires den siste tirsdag i september som i år faller på 29. september. Gerd Byermoen, OFG - Vi gleder oss alltid like mye til den norske eplesesongen. Men kanskje litt...

SISTE NYHETER

- Advertisement -
- Advertisement -