Etylen er et plantehormon som fremskynder modningsprosessen hos frukter, grønnsaker og blomster. Når frukt under modning begynner å endre farge, blir mykere, og utvikler sin typiske smak og aroma, er det under påvirkning av etylen. Etter høsting fortsetter fruktene å produsere etylen, og moden frukt kan påvirke modningen i mindre moden frukt ved samlagring. Det er derfor viktig å...
Grøntproduksjonen i den nordlige landsdelen har lenge hatt en negativ trend. Nye produksjonsmetoder har imidlertid økt sjansene for å lykkes øke tilgjengeligheten av kortreiste grønnsaker og bær av høy kvalitet. Flere grønnsaker og bær som kålrot, gulrøtter, jordbær og bringebær trives godt under de relativet lavere temperaturene i Nord-Norge. Utfordringen nord i landet er en kort sesonglengde.
Tekst: Anne...
25. mars er den store vaffeldagen. Ta vaffelrøren til nye høyder med revet frukt og grønt i røra.
Tekst og foto: OFG
– Har du røren klar i kjøleskapet er det lett å steke opp noen plater du kan ta med i sekken på tur, nå som våren begynner å titte frem er det supert å kunne nyte naturen med noe godt...
I butikkene finner du nå friske, saftige og sprø norske epler som du kan kjøpe inn til julen. Ny lagringsteknologi gjør at butikkene nå selger norske epler langt utover ordinær sesong og tydelig merking på eplene med Nyt Norge merket, gjør det lett for forbrukere å velge de norske eplene.
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Bak satsingen står norske epleprodusenter, representert...
Foto: Representanter fra (f.v.): Obs! Haugesund, Meny.no, Elisabeth Dydland, Coop Mega Ålgård. Bunnpris & Gourmet Tyholt var ikke til stede da bildet ble tatt.
Onsdag 20. oktober ble heder, ære og premier overrukket til årets ferske norgesmestere i konkurransen NM i frukt og grønt dagligvare 2021.
Opplysningskontoret for frukt og grønt
- Det er 14. gang vi arrangerer denne konkurransen og...
Nå bugner det av norske epler. I år har norske bønder en svært god eplesesong. Dette skyldes blant annet svært gode vekstvilkår og at nydyrkede felt slår til. I tillegg har den varme høsten også gjort sitt.
Tekst: Toril Gulbrandsen, Innholdsrådgiver og matfaglig rådgiver i OFG
- Hvert år feirer vi Den norske Epledagen siste tirsdag i september, og i år...
For første gong legg Norsk genressurssenter fram ei samla oversikt over dei gamle fruktsortane av nasjonal verdi som er bevarte i 27 klonsamlingar rundt i Noreg. Oversikta viser 424 eplesortar, 80 plomme-, 46 søtkirsebær- og 75 pæresortar.
Tekst: Kjersti Kildahl, NIBIO
Bak oversiktene med frukt-, bær- og blomesortar ligg innrapporterte data frå årsrapportane til aktive klonarkiv og back-up samlingar. Vi kan...
Eplet er vår viktigste norskproduserte frukt, og det har hatt sin egen dag i 30 år. Det var Opplysningskontoret for frukt og grønt som etablere Den norske epledagen i 1990. Dagen feires den siste tirsdag i september som i år faller på 29. september.
Gerd Byermoen, OFG
- Vi gleder oss alltid like mye til den norske eplesesongen. Men kanskje litt...
Mattilsynet har sjekket merking av 124 produkter innen frukt, bær og grønnsaker, samt matpoteter. Frukt, bær og grønnsaker utgjorde 89 produkter, matpoteter utgjorde 35 produkter. 34 prosent av produktene hadde mindre eller større feil i forhold til regelverket. Ingen av feilene som ble oppdaget utgjorde noen helsefare. Merkefeilene Mattilsynet fant i kampanjen, som ble gjennomført høsten 2019, er nå...
Du kan finne på navnet i en stor sommerkonkurranse. I juryen sitter landbruks- og matminister Olaug Bollestad og TV-kokk Wenche Andersen med flere.
Tekst: Matmerk
I over tretten år har sortsutviklerne hos Graminor utenfor Hamar jobbet med utviklingen av en ny, norsk jordbærsort de har stor tru på. Den er frisk, herdig og aromatisk – og DU få finne på navnet...