Få friske blomster med nyttedyr

Det er stadig færre plantevernmidler som er tillatt å benytte mot bladlus. Et godt og miljøvennlig alternativ kan være å bruke nyttedyr, som for eksempel snylteveps. Setter du dem ut forebyggende, har du også store sjanser for å lykkes.

Aphidius colemani. Foto: Bioline

Slik jobber nyttedyrene
Snyltevepsen lukter seg frem til bladlusa som ofte kan være godt gjemt i knopper og skudd. Den legger så egg i den levende bladlusa, og egget blir til en larve som begynner å spise opp bladlusa innenifra. Til slutt er det bare skallet igjen av bladlusa og vi står igjen med det som kalles en mumie eller et gullegg. Utfra denne mumien skjærer den voksne snyltevepsen seg ut og kan igjen søke etter nye bladlus. Snyltevepsen kan legge opptil 100 egg i løpet av de første 3 dagene! Det finnes ulike typer snylteveps. Vi gir deg gode råd alt etter hva du produserer.

Om du har fått bladlus inn i veksthuset
Fortvil ikke om angrepet allerede er i gang. Det finnes nyttedyr å sette inn da også. Her er eksempler på nyttedyr som er mye brukt:

Gallemyggen Aphidoletes aphidimyza.
Tar alle typer bladlus. Det er larvestadiet (oransje av farge) som suger ut kroppsvæsken til bladlusen. Larvestadiet som varer (+/- 1 uke) kan spise alt fra 10-100 bladlus.
Den er fin å bruke i klekkekasser hvor gallemyggen flyr ut fra når det blir skumring.
Merk at den er ømfintlig for plantevernmidler og svovel, så tilpass bruken etter det.

Chrysopa carnea-larve. Foto: Bioline

Gulløyelarven Chryspoerla carneae.
Det er selve larven som spiser bladlus og den kan spise 300-400 bladlus av alle slag.

Slik bestiller du nyttedyr:
Ring oss på 32 22 85 50 eller send e-post til: biologisk@norgro.no.

Ønsker du hjelp til å sette opp en nyttedyrplan eller har faglige spørsmål? Ta kontakt med Silje Stenstad Nilsen 901 68 703 eller silje.stenstad.nilsen@norgro.no.

Medvirkende på film: Ole Martin Hegg