Rosnes Gård ble kjøpt av Aslaug og Per Rosnes i 1953. Til å begynne med hadde de grønsaker og korn på 50 mål, og i 1968 bygget de veksthus på 700kvm. Fire år sendere bygget de ut til 2.000 kvm. De dyrket tomater, agurk, salat og snitt-krysantemum.

Alene

I 1988 tok Ingunn og tvillingbroren over driften, og de utvidet videre til totalt nærmere 10 mål. For tre år siden kjøpte Ingunn ut broren, og driver i dag med opp til fire ansatte i sesong.

Rosnes Gård ble kjøpt av Aslaug og Per Rosnes i 1953

Det har vært en bratt læringskurve der jeg underveis har vært nødt til å lære å stole på meg selv. Jeg hadde kunnskap og erfaring med det meste som har med stell og oppal av planter, men jeg hadde aldri håndtert de tekniske sidene ved gartneriet, som klimacomputeren, flisfyringen og så videre. Jeg hadde heller ikke håndtert salg. Heldigvis har det vært lett å spørre folk om råd, sier Rosnes.

Populært

Bortsett fra en småplanteproduksjon for åtte sylteagurkprodsusenter i nabolaget, går Ingunns planter til forbruker via Plantasjen eller Blomsterringen. I sortimentet er det en lang rekke småplanter av grønnsaker som kundene enten kan plante ut i egen hage, eller ha i potter ute eller inne. Det å ha sin egen lille grønsakshage er veldig populært for tiden, og Ingunn produserer mye av det man trenger i slike hager, som en rekke forskjellige salater, rosenkål, svartkål, grønnkål, kålrot, vårløk, mais, purre, bønner, squash, gresskar, paprika-, tomat-, agurk-, og chilliplanter, jordbær i ampel eller potte, og mange, mange fler. Også planter som for få år siden var helt ukjente her til lands har hun, som Mizuna-salat, Pac choi og Tatsoikål.

Vil kundene ha det, så lager jeg det. Det er klart det er utfordrende å lage så mye forskjellig, men samtidig er det jo det som er morsomt. Da blir det hele tiden noe nytt – nye utfordringer. Når i tillegg tilbakemeldingene er så gode som de har vært, er det veldig gøy å være gartner, mener Rosnes, som merker alle pottene med egne etiketter.

Etikettene er utarbeidet i samarbeid med VEFI og har med logo, norsk flagg, navn på planten på norsk og latin, bilde, og på baksiden er det en strekkode og litt informasjon om planting, stell og eventuelt anvendelse.

Økologisk?

Hun bruker minimalt med sprøytemidler, og ingenting på grønnsakene og jordbærene. Inspirert av eldstebror, Erik Rosnes, leker hun med tanken på å gå over til økologisk produksjon, og har det som et mål et stykke frem i tid.

Når GY var på besøk i gartneriet var det praktisk talt helt tomt for planter i veksthusene, men i løpet av kort tid vil oppstarten på vintersesongen innledes, med julestjerner og primula.